четвер, 21 травня 2020 11:20

Дихати стане легше: за час пандемії істотно скоротилися викиди вуглецю

Дихати стане легше: за час пандемії істотно скоротилися викиди вуглецю
У повітрі стало менше шкідливих речовин. Фото: pixabay.com

Пандемія коронавірусу викликала масштабне скорочення щоденних викидів вуглецю в атмосферу. Тепер вони такі, як 2006 року.

"Підраховане скорочення щоденних викидів вуглецю внаслідок жорстких карантинних обмежень у світі становить за квітень 17%. Це відповідає рівню викидів 2006 року. Загалом же до кінця року цей показник буде ще нижчим", - йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Climate.

Зокрема, результати показали, що середньодобові викиди скоротилися на 18,7 млн тонн вуглецю порівняно з минулим роком.

"Ми побачимо, що глобальні викиди вуглецю скоротяться як мінімум на 4% цьогоріч, а можливо, і на 7-8%. У кожному разі це буде найбільше падіння показників після Другої світової війни, а можливо, й узагалі", - заявив співавтор нового дослідження та голова Глобального вуглецевого проєкту Роберт Джексон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США та Росія попереду: коронавірусом заразилися майже 5 млн осіб

Дослідники встановили, що в країнах, де діють суворі приписи щодо перебування вдома, щоденні виїзди наземного транспорту скоротилися на 50% і на 75% - авіаперельоти. У цих секторах викиди скоротилися на 36% і 60% відповідно. Зниження викидів від наземного транспорту склало 43% від загального зменшення щоденних глобальних викидів порівняно з 2019 роком. Це пов'язано з тим, що повітряні перевезення дають менш ніж 3% річних викидів вуглецю, тоді як наземний транспорт - майже у 10 разів більше.

Водночас у зв'язку з пандемією коронавірусу і зниженням економічної активності, яку вона спричинила, експерти вже заявляли, що Німеччина досягне своїх цілей щодо захисту клімату 2020 року.

Науковці у США знайшли нові підтвердження гіпотези про згубний вплив літньої спеки, вологості, сонячного світла на коронавірус. Нові дані, які отримали науковці, зміцнили гіпотезу, що комплексний вплив літньої спеки, вологості, сонячного світла, а також можливість людям виходити на вулицю і перебувати на відкритому просторі сповільнить, проте не зупинить поширення Covid-19.

Зараз ви читаєте новину «Дихати стане легше: за час пандемії істотно скоротилися викиди вуглецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі