вівторок, 22 грудня 2009 13:42

Десятка топ-новин від Associated Press

Десятка топ-новин від Associated Press
Агентство Associated Press за традицією підвело підсумки 2009 року, склавши десятку популярних, на його думку, новин. Як і минулого року, її очолили події, пов"язані з економічною кризою і Бараком Обамою, - вони лише помінялися місцями. Якщо рік тому вибори в США зайняли верхню стрічку рейтингу, відсунувши кризу на друге місце, то зараз безробіття і невпевненість в завтрашньому дні схвилювало американських журналістів і редакторів більше, ніж інавгурація президента.

Вперше з 2001 року до топ-листа не увійшов Ірак - за наслідками голосування йому було відведено лише 16 місце. Зате його місце в списку зайняв Афганістан.

Також цього року агентство вперше надало можливість широкій публіці скласти свій рейтинг популярних новин, влаштувавши окреме голосування на Facebook. У нім взяли участь близько півтора тисяч людей. Складений ними список співпав з журналістським за вісьма пунктами, хоча місця розподілилися інакше.

Десятка новин AP:

1. Фінансова криза, що продовжила в 2009 році згубну дію на економіку США, не дивлячись на федеральну підтримку у розмірі 787 млрд доларів. Рівень безробіття склав 10%, дефіцит федерального бюджету - рекордні 1,4 трлн доларів, біржові індекси обвалилися до найнижчих відміток за 30 з гаком років.

2. Інавгурація Барака Обами - першого темношкірого президента США - стала найважливішим моментом для нації. Правда, вже незабаром новому главі Білого дому, чия популярність зашкалювала не тільки усередині країни, але і у всьому світі, довелося повною мірою пізнати всі тяготи вищої державної відповідальності: боротися з серйозними економічними проблемами і утілювати в життя свою амбітну виборчу програму.

3. Реформа системи охорони здоров"я США - один з головних пріоритетів Обами, що став предметом запеклих суперечок в конгресі і приводом для бурхливих протестів десятків тисяч американців.

4. Криза американського автопрому, жертвами якої в тому або іншому ступені стала трійка гігантів галузі - General Motors, Chrysler і Ford. Перші два подали заяви про банкрутство, глава GM був відправлений у відставкуи, а Chrysler змусили укласти операцію по злиттю з італійським Fiat. На відміну від двох конкурентів, Ford уникнув банкрутства, але його продажі по всьому світу різко впали.

5. Свинячий грип, що скосив десятки мільйонів жителів планети і визнаний пандемією XXI століття. Тільки у США, згідно офіційній статистиці, захворіли 50 мільйонів людей, 200 тисяч було госпіталізовано, 10 тисяч померли.

6. Афганістан, куди на тлі зростання числа втрат Обама збирається направити додатково 30 тисяч військовослужбовців. Ця країна також стала головним ньюсмейкером під час виборів, що супроводжувалися відвертими і масштабними порушеннями і насильством. Але не дивлячись на це, Хамід Карзай зберіг за собою президентський пост на другий п"ятирічний термін.

7. Смерть Майкла Джексона у віці 50 років, що стала справжнім горем для легіону фанатів поп-ідола по всьому світі. Слідство встановило, що Джексон став жертвою неумисного вбивства, померши від передозування болезаспокійливого і снодійного препарату "Пропофол". Головним підозрюваним у справі є особистий лікар співака.

8. Бійня на американській військовій базі Форт-Худ, де майор-психіатр арабського походження встиг убити 13 людей, перш ніж його самого серйозно поранили. За сукупністю звинувачень йому загрожує страта. Крім того, слідство намагається визначити, чи можна було вчасно помітити певні сигнали небезпеки і запобігти трагедії.

9. Смерть сенатора Едварда Кеннеді від раку мозку у віці 77 років. Він пережив трьох старших братів, зокрема Джона Кенеді, що був президентом США, а також сестру Юніс, яка померла за два тижні до нього. Едвард Кеннеді був одним з найвпливовіших сенаторів, причому як серед соратників по Демократичній партії, так і серед республіканців.

10. "Диво над Гудзоном" - аварійна посадка на річку в Нью-Йорку пасажирського авіалайнера, у якого відмовили обидва двигуни. В результаті віртуозних дій пілота-ветерана Чеслі Салленбергера всі 155 пасажирів і екіпаж було врятовано.

Учасники голосування на Facebook, на відміну від співробітників AP, не оцінили популярності новин, пов"язаних з Афганістаном і, що дивно, з бійнею у Форт-Худі. Замість цього вони внесли до свого топ-листа Іран (вибори і ядерна проблематика) і перше в історії США обрання до Верховного суду латноамериканського судді - жінки Соні Сотомайор.

Таким чином, рейтинг новин, складений в Facebook, виглядає так:

1. Інавгурація Обами

2. Економічна криза

3. Смерть Майкла Джексона

4. "Диво над Гудзоном"

5. Свинячий грип

6. Реформа охорони здоров"я

7. Смерть Едварда Кеннеді

8. Криза автопрому США

9. Іран

10. Обрання до Верховного суду Соні Сотомайор.

Зараз ви читаєте новину «Десятка топ-новин від Associated Press». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі