понеділок, 14 жовтня 2019 09:39

День захисника України: історія свята

День захисника України: історія свята
14 жовтня українці відзначають державне свято День захисника України. Фото - Трибуна

14 жовтня українці відзначають державне свято День захисника України.Свято офіційно встановлене 14 жовтня 2014 року указом президента.

Дату 14 жовтня обрано не випадково. Адже саме цього дня в Україні відзначають Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, а також річницю створення Української повстанської армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привітальні листівки до Дня захисника України

З давніх часів Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх збройних формувань. На свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі.

Нагальна потреба у загальнодержавному святі, що замінило б радянське 23 лютого, особливо гостро постала після незаконної анексії Росією Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Коли в українському суспільстві як реакція на збройну агресію РФ посилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят.

Свято Покрови має давню вікову традицію. У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці та захисниці від ворога. Головна січова церква завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішки ставали на молитву до Пресвятої Богородиці.

Зараз ви читаєте новину «День захисника України: історія свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі