неділя, 24 вересня 2023 16:15

День учителя 2023: коли вітаємо педагогів та що потрібно знати про свято

День учителя 2023: коли вітаємо педагогів та що потрібно знати про свято
1 жовтня свій професійний день святкують освітяни Фото: hnatob

Цього року День вчителя в Україні припадає на 1 жовтня. Це свято відзначають традиційно у першу неділю жовтня.

Цього дня вітають з професійним святом не лише вчителів, але й усіх педагогів та освітян.

Зателефонуйте своєму колишньому класному керівникові, вчителям, першій вчительці та привітайте їх зі святом.

Цікаво, що вчителі мають ще одне додаткове свято — Міжнародний день вчителя. Воно припадає на п'яте жовтня і святкується в більшості країн світу.

Історія свята

Професія вчителя вважається однією з найдавніших, яка існує так само довго, як і людство. Перші школи у світі виникли ще в IV тисячолітті до н.е. А ось у Київській Русі (на території сучасної України) професія вчителя з'явилася одразу після прийняття християнства. Найбільшого поширення вона зазначала за часів правління князя Ярослава Мудрого.

Офіційно День вчителя в Україні почали святкувати від 1980 року. Оскільки святкування завжди припадає на неділю, у п'ятницю, яка передує цьому дню, проводять особливі заходи у школах та університетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Директорка" чи "директорша": як уникнути фемінітивів з відтінком зневаги

Цікаво, що саме слово "педагог" прийшло до нас зі Стародавньої Греції. Але в той час так називали рабів, на яких покладали функцію догляду за дітьми. Вони зазвичай відводили дітей до школи, а потім забирали їх. В буквальному значенні це слово можна перекласти як "той, що веде дитину". А сучасні педагоги є для дітей провідниками в захопливий світ нових знань і умінь.

Другий місяць осені розпочнеться з державної дати. Першого жовтня українці будуть відзначати День захисників і захисниць України, яке припадає на Покрову Пресвятої Богородиці за новим церковним календарем.

Також 1 жовтня своє професійне свято будуть відзначати вчителі. Але в честь цього дня додаткових вихідних не передбачається.

Зараз ви читаєте новину «День учителя 2023: коли вітаємо педагогів та що потрібно знати про свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі