пʼятниця, 30 квітня 2021 14:41

Де та коли можна побачити наймасовіший весняний зорепад

Де та коли можна побачити наймасовіший весняний зорепад
Метеорний потік Ета-Аквариди складається з дрібних осколків комети Галлея. Фото: pixabay.com

У травні очікується наймасовіший весняний зорепад - метеорний дощ Ета-Аквариди. Щороку потік Аквариди спостерігається в період з 19 квітня до 28 травня. Пік, коли буде найкраще видно згоряючі метеори, настане вранці 5 травня. Можна буде побачити від 10 до 85 метеорів на годину.

Особливо добре Аквариди будуть помітні жителям Південної півкулі Землі. Цей метеорний потік складається з дрібних осколків комети Галлея, яка наближається до Сонця кожні 76 років, але залишає слід із часток уздовж своєї орбіти. Орбіта комети у двох місцях проходить близько до орбіти Землі, тож атмосфера планети взаємодіє з кометним матеріалом, створюючи ефект зорепаду. У результаті земляни можуть спостерігати великі зорепади від комети Галлея двічі на рік.

У жовтні в небі утворюється метеорний потік, відомий як Оріоніди, а в кінці квітня - на початку травня можна спостерігати потік Ета-Аквариди, відомий також як "травневі Аквариди". Свою назву зорепад отримав у зв'язку з тим, що його радіант розташовується в сузір'ї Водолія.

Безпосередньо сама комета Галлея перетинала межі сонячної системи 1986 року. Наступного разу вона повернеться лише 2061-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рожева суперповня": показали фото незвичного Місяця з різних куточків світу

Космічний телескоп Hubble Національного управління США з аеронавтики та дослідження космосу сфотографував туманність Намисто, що розташоване на відстані 15 тис. світлових років від Землі. Космічне "намисто з діамантами" з'явилося в результаті взаємодії двох схожих на Сонце зірок.

Зараз ви читаєте новину «Де та коли можна побачити наймасовіший весняний зорепад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі