неділя, 07 січня 2024 05:50

Щоб не проплакати увесь рік: що зробити в день Іоана Предтечі

Щоб не проплакати увесь рік: що зробити в день Іоана Предтечі
В день Собору Івана Предтечі не можна плакати та сумувати Фото з відкритих джерел

7 січня за новим церковним календарем Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана.

Народився він у сім'ї праведної Єлизавети, яка походила з царської родини і була родичкою Діви Марії та священнослужителя Захарія з Хеврону (неподалік Єрусалиму). Народився Іоан на півроку раніше за Ісуса Христа та дивом уникнув страшної смерті під час вбивства Вифлеємських немовлят. Майже все своє життя прожив у пустелі, а коли йому було 30 років, то Господь призвав його для проповіді ізраїльському народу.

Коли Іоан виконав своє призначення, то прийшов до річки Йордан, щоб там підготувати ізраїльтян до приходу Месії. В своїй проповіді він розповідав про відпущення гріхів. А тоді з'явився сам Ісус Христос і прийняв від Іоана хрещення. За це його і прозвали Хрестителем. Помер Іоан в муках, відкривши світові страшну правду про царя Ірода, який відтяв йому голову.

Що не можна робити

Не можна було вмиватися. Вважалося, що можна змити захист після купання в ополонці на Водохреще та стати жертвою обману.

У Собор Івана Предтечі не можна важко працювати фізично, прати, прибирати, займатися рукоділлям. Але в цей день не можна ледарювати, оскільки можна провести весь рік у злиднях.

Вважалося, що на свято не можна ні з ким говорити, доки не вип'єш святої води натщесерце.

В цей день не можна сумувати та думати про погане. В народі вірили, що так можна проплакати цілий рік.

На свято заборонялося вбивати мишей. Вважалося, що вони пророкують швидке поповнення у сім'ї.

Не дозволяється лаятися, лихословити, сваритися.

Не варто приймати подарунків від чужих чи навіть рідних людей.

Заборонено займатися важкими домашніми справами.

Прикмети

заметіль означає, що на Масницю будуть вітри і сильний сніг;

повний місяць до повенів навесні;

морози стоять — незабаром прийде відлига;

туман — добре вродять зернові;https://gazeta.ua/articles/science-life/_ci-mozhna-dvichi-kolyaduvati-ta-svyatkuvati-rizdvo/1167649

холодна та ясна погода — літо буде посушливим;

сніжно і похмуро — чекайте на великий урожай.

За старим (юліанським) календарем у цей день віруючі відзначали Різдво Христове. Відтепер це велике свято перенесли на 25 грудня.

У січні на українців чекає чимало великих релігійних свят. Але важливо знати, що за новим церковним календарем декілька з них змінили свої дати. Відтепер свято Василя, яке вшановували 14 січня, тепер святкуємо 1 січня.

Водохреще будуть відзначати 6 січня замість 19 січня. А Різдво Христове, яке святкували 7 січня, перенесли на 25 грудня.

Також у січні будемо святкувати Григорія Богослова, Івана Золотоустого, святої мучениці Тетяни. Gazeta.ua розповість про свята за новим календарем.

Зараз ви читаєте новину «Щоб не проплакати увесь рік: що зробити в день Іоана Предтечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі