понеділок, 31 березня 2008 13:34

Чорнобильську зону відчуження планують скоротити до 10 км

Чиновники Департаменту ядерного регулювання вважають перебільшеною небезпеку для здоров"я жителів на цій території. Скорочення Зони відчуження означає зменшення кількості людей, які мають статус чорнобильців.

Сьогодні Зона відчуження схожа на прямокутник площею у 2,5 тисячі квадратних кілометрів, у центрі якої сама ЧАЕС, міста та покинуті селища. Найбільше – місто Прип"ять, яке побудували майже 38 років тому спеціально для працівників Чорнобильської АЕС.

Тепер Прип"ять хочуть зрівняти з землею за принципом "зеленої галявини", тобто зруйнувати, дезактивувати та використовувати під нове виробництво. Пані Софія вважає це божевіллям. Після аварії вона 13 років працювала на Чорнобильській АЕС. Коли приїздить сюди на екскурсію, відзначає, що життя тут потроху відновлюється.

Чиновники-енергетики стверджують, що радіаційний фон на території поблизу ЧАЕС поступово зменшується, і тому є підстави скоротити Зону відчуження.

Втім, в адміністрації Зони відчуження переконані, що говорити про скорочення території передчасно.

Анатолій Сельский, керівник адміністрації Зони відчуження: "В зв"язку з тим, що на території зони є багато тимчасових захоронень, які були одразу після Чорнобильської катастрофи. Їх потрібно вилучити, переробити, і знову захоронити в іншому місці, дезактивувати територію повністю".

Західні експерти теж не проти, так би мовити, "допомогти" в скороченні кількості постраждалих від катастрофи у 24 рази. Таким чином, залишаться лише учасники ліквідації аварії, а решті соціальних виплат не бачити. Тим часом українські екологи виступають категорично проти, адже ЧАЕС буде небезпечною ще 20 000 років, повідомляє НТН.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильську зону відчуження планують скоротити до 10 км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі