середа, 30 червня 2021 03:11

"Чорнобильцям" підвищили пенсії

"Чорнобильцям" підвищили пенсії
Чорнобильці отримуватимуть більше. Фото: РБК

Верховна Рада у другому читанні прийняла законопроект №4555 "Про внесення змін до Закону України " Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи "щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб".

"Законом врегульовані питання забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю", - повідомляє пресслужба парламенту.

За відповідний документ проголосували 297 народних депутатів.

Законом встановлені рівні можливості пенсійного забезпечення окремих категорій осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

У всіх випадках розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижче, ніж 6000 грн для I групи інвалідності; 4800 грн для II групи; 3700 грн для III групи; 3700 грн для дітей з інвалідністю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слугам" у чат скинули законопроєкти, які треба підтримати - перелік

Розміри пенсії, починаючи з 2022 року, щорічно з 1 березня індексуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, з урахуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до абзаців другого і третього частини другої статті 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Зараз ви читаєте новину «"Чорнобильцям" підвищили пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі