середа, 31 жовтня 2012 04:25

Чорні археологи порозкидали на цвинтарі людські кістки
5

Фото: Фото надані Любомиром Горбачем

На Львівщині біля сіл Орява та Козьова невідомі мародери розрили 5 братських поховань та розкидали людські рештки біля ям.

"Влітку ми займалися на цьому місці пошуком та ексгумацією тіл солдатів першої світової війни, потім перепоховували їх нормально на військовому меморіалі Першої світової війни. У вересні роботи припинили, а потім нам зателефонували селяни і пвідомили, що туди ходять невідомі з металошукачами, - розповів голова Товариства пошуку жертв вiйни ''ПАМ'ЯТЬ'' Любомир Горбач. -  Коли ми прийшли, то побачили свіжовикопані ями, а поруч лежали рештки одягу, взуття та кісток солдатів. Розрили 5 могил, у кожній з яких могло бути по 2-4 людини".

Як стверджує чоловік, мародери шукають особисті речі солдатів – золото, срібло, іконки старовинні, можливо ордени.

У часи Першої світової війни біля сіл Орява та Козьова проходила лінія фронту між військами Російської імператорської армії та Австро-Угорськими. Убитих солдат закопували поруч із фронтом по кілька людей у одну яму разом з особистими речами.

У 1919 році неподалік села відкрили офіційний цвинтар для загиблих, проте багато воїнів так і лишилися лежати у братських могилах в околицях. У радянські часи цвинтар припинив функціонування, з 2009 там почали перепоховувати рештки віднайдених вояків.

"Наразі ми просто закопали рештки на тому ж місці де їх знайшли, - говорить чоловік. - Весною прийдемо з офіційною експедицією, проведемо ексгумацію поховань та перепоховаємо рештки на відновленому військовому кладовищі".

Зараз ви читаєте новину «Чорні археологи порозкидали на цвинтарі людські кістки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі