середа, 07 травня 2008 18:35

Ціни на молоко опустяться до гривні

Майже все молоко на Сумщині збирають у населення шість молокозаводів. Торік у вересні вони платили селянам 1,4-1,8 грн за літр, у березні нинішнього року — 1,4 грн. У квітні закупівельні ціни впали до 1,3 грн.

— Уже заявлено, що молоко братимуть у людей по гривні двадцять, гривні десять і навіть по гривні, — каже 54-річний Григорій Гребеник із обласного управління сільського господарства і продовольства.

Директор Роменського молококомбіната Володимир Пляцук, 60 років, говорить, що 63% сировини підприємство закуповує у населення.

— Це біда, — скаржиться Пляцук. — Молоко дуже низької якості. Доливають воду, а щоб дотягнути плотность, кидають соду.

Закупівельні ціни від сільськогосппідприємств півроку практично не змінювалися. Їм платять 2 грн за літр. Директор агрофірми "Вікторія" з Білопільського району Юрій Нефедов, 54 роки, стверджує, що такі ціни — на межі рентабельності.

— Тваринництво — це не рільництво, — доповнює керівник агропідприємства "Вікторія" із Краснопільського району 59-річний Віктор Швачич. — У рільництві щось посіяв, виявилося невигідним — наступного року сієш інше. А якщо зведемо корів, поголів"я не відновимо.

Ціна на молоко одночасно впала майже в усіх районах області. Антимонопольний комітет запропонував підприємствам визнати факт монопольної змови. Із цим погодилися представники п"яти комбінатів. Адміністративна колегія 22 квітня оштрафувала кожен із них на 12 тис. грн. "Гадячсир" факту змови не визнав, і з нього стягнули 17 тис. грн.

На Сумщині нині 123 тис. корів. За рік поголів"я зменшилось на 11 тис. Тримати тварин невигідно, тому їх збувають. 60% молока підприємства закуповують у селян.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на молоко опустяться до гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі