пʼятниця, 11 листопада 2022 17:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи засуджують українці співвітчизників, які виїхали за кордон. Опитування

Більшість українців, які не покидали країну через війну, з розумінням ставляться до співвітчизників, які виїхали за кордон.

75-90% українців, які зараз перебувають на території України, до біженців за кордоном ставляться нормально. Засуджують їх лише 5% опитаних. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи під час опитування змоделювали кілька історій людей, які виїхали за кордон, і попросили респондентів висловити ставлення до різних життєвих ситуацій. Зокрема, попросили змоделювати історію 38-річною жінкою з неповнолітньою дитиною, яка виїхала до Європи, а її чоловік залишився в Україні; 25-річну незаміжню дівчину без дітей, яка також покинула країну; 72-річного професора, який на момент вторгнення перебував у Європі з особистих обставин і залишився там; 31-річного заробітчанина у Польщі, який вирішив не повертатися додому після вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Речник президента Чехії одружився з українською біженкою

Автор: kiis.com.ua
 

З'ясувалося, що найкраще респонденти ставляться до жінок з неповнолітніми дітьми, чиї чоловіки залишилися в Україні. Таких підтримують 90%.

"Скоріше за все, коли респонденти чують "українські біженці в Європі", то найчастіше у них зринає образ саме жінки з дитиною", – кажуть соціологи.

Якщо прибрати з опису неповнолітніх, ставлення стає трохи гіршим: бездітну дівчину не засуджують 87%.

Літнього професора підтримують 83%. Заробітчанину співчувають 75%, а 19% не вважають, що він вчинив правильно.

Російська Федерація зосередилася на масованих ракетних ударах по енергетичній інфраструктурі України ще від середини жовтня. Таку ціль окупанти обрали невипадково, зазначив колишній командувач американської армії в Європі генерал Бен Ходжес. Він пояснив, що тактика росіян – зробити українські міста непридатними до життя.

За його словами, тоді сотні тисяч українських біженців будуть змушені втікати в Західну Європу. Це – справжні наміри РФ.

Зараз ви читаєте новину «Чи засуджують українці співвітчизників, які виїхали за кордон. Опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі