вівторок, 06 жовтня 2009 08:36

Черновецький залишив столичні музеї без охорони

Черновецький залишив столичні музеї без охорони

Кримінальна ситуація під час будь-якої кризи погіршується. Ось вже і в Києві почалися розбірки в стилі дев"яностих. Над закладами культури теж нависла загроза в стилі 90-хх - коли з музеїв безкарно зникали цінні експонати.

Таке припущення висловив голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець.

"Через нестачу грошей в міському бюджеті, київські музеї з жовтня цього року вже не охороняються державною службою охорони, як це було передбачено ще на початку 90-хх. Більш того, як і на початку року, київські музеї залишилися зовсім без охорони (не вважати ж охороною вахтерів). Але тоді, на початку року, жорстка громадська позиція і настійні вимоги нашої комісії змусили київську владу повернути охорону. Сподіваюся, це відбудеться і зараз. Інакше понад десяток київських музеїв буде в постійній зоні риски. Дивно, що коли на охорону об"єктів необхідно менше грошей, ніж вартість однієї з багатьох тисяч експонатів, київська влада вирішує ризикнути цими експонатами, а не знайти гроші на їх охорону", - говорить Бригинець.

Він відзначив, що музейні експонати мають не тільки еквівалент в грошах. Це ще і унікальні культурні об"єкти, що показують всьому світу наші культурні досягнення, найбільш яскраві сторони наших корифеїв. "Без культурної спадщини нація стрімко втрачає коріння. Чи не до цього прагне нинішня київська влада?, - запитує Бригинець. - А може хтось вже націлювався на конкретні картини або скульптури і коли охорона повернеться цих об"єктів вже не буде? Саме так поступали на початку 90-хх".

За його словами, тепер ці експонати - легка здобич для аферистів, бандитів і спекулянтів. "Закликаю всіх використовувати всілякі способи тиску на київську владу, що б змусити Черновецького і його оточення повернути в музеї державну охорону. А саму охорону - бути максимально лояльною і поступливою в переговорах з КМДА, усвідомлюючи, що їх присутність в музеях потрібна не Черновецькому і не музеям, а країні", - підсумував Бригинець.

За матеріалом Главред

Зараз ви читаєте новину «Черновецький залишив столичні музеї без охорони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі