пʼятниця, 07 грудня 2018 10:59

"Церква Москви не принесла зцілення" - Вселенський патріарх надіслав Онуфрію листа

"Церква Москви не принесла зцілення" - Вселенський патріарх надіслав Онуфрію листа
Варфоломій надіслав листа Онуфрію. Фото: Вікіпедія

Предстоятелю Російської церкви в Україні Онуфрію пояснили, чому надають автокефалію українській церкві. Листа із переліком причин і закликом брати участь в Об'єднавчому соборі 15 грудня надіслав Вселенський патріарх Варфоломій ще 12 жовтня.

Київська митрополія завжди належала юрисдикції Константинопольської церкви, однак Синод російської церкви в односторонньому порядку спочатку 1448-го відсік себе від канонічного авторитету. А 1685-го московський патріарх власноруч призначив київського митрополита, чим займався Константинополь, таким чином порушивши канони, нагадав Онуфрію патріарх.

"Для того щоб вилікувати це порушення і припинити інтенсивні реакції з боку Київського духовенства та мирян, котрі не прийняли неканонічне обрання та не терпіли посягання Московського патріарха, правителі та ієрархи Великої Росії попросили "дати дозвіл Його Блаженству патріарху Московському рукоположити Митрополита Київського з причини того, що митрополія позбавлена законного ієрарха", - йдеться у листі.

Вселенський патріарх Діонісій IV тоді прийняв це, попри порушення канонів, і дозволив московському патріарху призначати київського митрополита, однак за однієї умови - щоразу як митрополит Київський звершує безкровне та святе Таїнство, він повинен, найперше, поминати шановане ім'я Вселенського патріарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для VIP-гостей: показали вертолітний майданчик на території монастиря Російської церкви в Україні

Документ опублікував на своїй сторінці у Facebook митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко).

"Оскільки ця невід'ємна церковна та канонічна умова поминання канонічного церковного авторитету не була дотримана кожним митрополитом міста Києва з причини, що ця митрополія була повністю підкорена святійшою Церквою Росії, через її небратські інтриги, у порушення Божественних і Святих канонів… і оскільки Церква Росії також не поважала заклики Патріаршого та "Синодального Листа Дозволу" … через ці всі причини наш Святий і Священний Синод під час сесії від 11 жовтня 2018-го канонічно відкликав обов'язкову силу патріарших листів благословенного патріарха Діонісія IV від 1686-го, котрі були в односторонньому порядку порушені Вами та російськими патріархами ще багато років тому", - заявив Варфоломій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Москві застосовували і примус, і обіцянки" - Філарет зробив різку заяву

Саме тому історична київська митрополія повинна повернутись до юрисдикції Вселенського патріархату.

"Синод під час сесії від 22 квітня 2018-го прийняв до уваги прохання, надіслані час від часу від кліриків і мирян щодо незалежності благословенної української землі, котра була оформлена у окрему суверенну державу, але перш за все, маючи за мету вилікувати вже усталені розколи та розділення, оскільки сестринська церква Москви не змогла принести їм зцілення, одностайно вирішили дарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто "автокефалію" Українській державі", - підкреслив Варфоломій.

Рішення патріарх мав передати Онуфрію через власних представників у Києві особисто, однак той не захотів із ними зустрічатися.

Варфоломій також наголошує, що після Об'єднавчого собору та обрання предстоятеля нової церкви Онуфрій втратить свій титул митрополита Київського. Проте кандидатом в очільники нової української церкви йому бути дозволено.

У Московському патріархаті УПЦ вважають, що Константинопольський патріархат "становить потенційну загрозу спонтанної агресії, посягань на церковну територію".

Зараз ви читаєте новину «"Церква Москви не принесла зцілення" - Вселенський патріарх надіслав Онуфрію листа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі