четвер, 09 червня 2022 05:30

Церковне свято 9 червня: сьогодні моляться військовому із Херсонщини

Церковне свято 9 червня: сьогодні моляться військовому із Херсонщини
Сьогодні в православні церкві вшановують пам'ять святого Іоанна Руського. Фото: pixabay.com

Сьогодні, 9 червня, православні віряни вшановують пам'ять святого сповідника Іоанна Русина. Молячись йому, часто просять зцілення недуг та душевного спокою.

Святий народився приблизно в 1690 році у православній сім'ї. Жили в Херсонській губернії. У 18 років пішов на військову службу до царської армії. Згодом брав участь у російсько-турецькій війні 1711-1718 років.

Саме під час Прутського походу 1711 року, під час одного з боїв за визволення Азова Іоанн разом із іншими воїнами потрапив у полон. Там його продали начальнику турецької кінноти. Той привіз полоненого в Малу Азію, в селище Прокопіон (нині територія Туреччини - Gazeta.ua).

Полонених воїнів-християн турки намагалися навернути до мусульманства: одних домовленостями і спокусами, інших, більш стійких, били й мучили. Іоан постійно відчував на собі страшенний психологічний тиск, жорстокість і ненависть з боку турок, для яких він був невірним.

Разом із ним в полоні перебувала величезна кількість солдат, багато з яких не витримували тяжкої неволі й відрікалися від віри, прийнявши мусульманство. Святий Іоанн не спокусився і мужньо переносив жорстокості, приниження і побої.

Тверда віра сповідника, його безстрашність та праведне життя переконали пана. Він перестав мучити полоненого, а змусив тільки доглядати за кіньми в конюшні, в кутку якого була ночівля для Святого Іоанна.
З ранку до пізнього вечора полонений служив своєму панові, сумлінно виконуючи всі його накази. Інші раби нерідко знущалися над ним, бачачи його старанність. Праведний ніколи не сердився, а, навпаки, при нагоді допомагав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 8 червня: сьогодні моляться апостолам і мученикам

Така щира добросердість святого розчулили господара, він дарував Іоанну волю, проте чоловік вирішив лишитися жити в конюшні, де міг на самоті молитися, інколи ходив до храму.

У той же час Праведний Іоанн, як і раніше служив своєму панові і, незважаючи на свою бідність, завжди допомагав нужденним і хворим, ділячи з ними свою мізерну їжу.

Із часом чоловік занедужав і 9 червня 1730 року помер. Згодом рознесли звістку, що мощі святого Іоанна зцілюють душевні та тілесні недуги.

Сьогодні особливе свято у власників імен Петро, Діана та Людмила. 9 чеврня вони відзначають іменини, тож не задьте привітати причетних до цього рідних та друзів. Gazeta.ua пропонує читачам дізнатися значення цих імен та обрати цікаве вітання для їх власників.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 9 червня: сьогодні моляться військовому із Херсонщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі