пʼятниця, 28 травня 2021 05:00

Церковне свято 28 травня - чому цей день особливий

Автор: days.pravoslavie.ru
  Сьогодні шанують Пахомія Великого
Сьогодні шанують Пахомія Великого

Сьгодні, 28 травня, у православній церкві вшановують пам'ять преподобного Пахомія Великого. У народі його називають Пахомом Теплим або Бокогрієм.

В молитві до святого просять добра та здоров'я. Також вважають, що людина, яка родилася 28 травня обов'язково буде доброю.

Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про життя Пахомія Великого та його здобутки у вірі.

Чоловік народився в III ст в єгипетському місті Фіваїді в сім'ї язичників та здобув хорошу світську освіту. З дитинства мав добру вдачу, був поміркованим і розважливим.

20-річним пішов у військо імператора Константина. Новобранців, розмістили в будівлі міської темниці під охороною варти. Місцеві християни щодня приносили їм їжу. Коли юнак дізнався, що ці люди так чинять заради свого Бога, виконуючи Його заповідь про любов до ближніх, це глибоко запало в його душу.

Після повернення з війська, Пахомій прийняв Святе Хрещення, оселився у відокремленому селищі Сенеш і відразу ж став вести суворе подвижницьке життя. Він відчував потребу в духовному наставнику, а тому звернувся до фіваїдського пустельника Паламона.

Через 10 років пустинного життя преподобний почув голос біля селища Тавеннісі, який наказав йому побудувати на цьому місці обитель. Пахомій розповів про це старцю Паламону і вони почали будувати там чернече житло. Із часом Пахомію з'явився Ангел Божий в образі схимника і вручив устав чернечого життя.

Поступово до святого почали приходити учні. Число ченців монастиря швидко зростало, що викликало необхідність побудови ще семи поблизу, а кількість ченців доходило до 7 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яке сьогодні свято та що не можна робити

Суворий і строгий до себе Пахомій мав велике милосердя і поблажливість до недостатньо досвідчених в духовному житті ченців. Він також часто вчив побоюватися осуду інших та сам боявся навіть у думках засудити будь-кого.

Помер святий в 53 роки від морової хвороби.

28 травня особливе для Дмитрів та Анастасій. Сьогодні вони відзначають День Янгола. Gazeta.ua пропонує дізнатися значення цих імен та обрати цікаве привітання для їх власників.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 28 травня - чому цей день особливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі