четвер, 25 серпня 2022 05:05

Церковне свято 25 серпня - що сьогодні відзначаємо

25 серпня церква вшановує пам'ять святих мучеників Аникити і його племінника Фотія. Вони були родом з Нікомидії.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з історією святих.

Аникита був військовим сановником, викривав імператора Діоклетіана, який встановив на міській площі знаряддя страти, щоб лякати християн. Розгніваний Діоклетіан наказав мучити святого Аникита, а потім кинути його на поталу звірам. Але випущений лев став лагідним до нього.

Раптово почався сильний землетрус, тоді впало капище Геркулеса, і під проваленою міською стіною загинуло багато язичників. Кат заніс меч, щоб відсікти голову святому, але сам впав непритомний. Святого Аникита стали колесувати і палити вогнем, але колесо зупинилося, а вогонь погас. Мученика кинули в казан з киплячим оловом, але олово охололо. Так Господь зберігав Свого раба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 25 серпня: сьогодні іменини святкують мужні імена

Племінник мученика - святий Фотій підтримував Аникита. І меч, занесений над новим сповідником, поранив самого ката. Мучеників посадили в темницю. Через відмову зректися своєї віри їх прив'язали за ноги до диких коней, але святі залишалися неушкодженими. Не постраждали вони і в напруженій лазні, яка розвалилася.

В результаті Діоклітіан велів розпалити величезну піч, і безліч християн, натхнених подвигами святих Фотія і Аникити, самі ступили в неї зі словами: "Ми християни!". Всі вони померли з молитвою на устах. Тіла святих Аникити і Фотія не постраждали від вогню і навіть волосся їхнє залишилися цілим. Багато з язичників, які були присутні, увірували в Христа.

Автор: azbyka.ru
 
Сьогодні наші предки прибирати на повітах, де знаходилися борони, кінські упряжки, сохи. Народ вірив, що 25 серпня потрібно прибратися, щоб чорт ногу не зламав і не розлютився.
Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 25 серпня - що сьогодні відзначаємо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі