четвер, 03 лютого 2011 12:05

Через піратів до 2015 року світ втратить $1,7 трлн

Через піратів до 2015 року світ втратить $1,7 трлн

Обсяг збитків від глобального економічного та соціального впливу контрафакції і піратства до 2015 року сягне $1,7 трлн та поставить під ризик існування 2,5 млн робочих місць щороку.

Про це повідомляє Міжнародна торгова палата (ICC) у своєму дослідженні, яке оприлюднене на Шостому всесвітньому конгресі по боротьбі з контрафакцією та піратством.

Згідно з даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) за 2008 рік, вартість контрафактних та піратських товарів, що проходять через систему міжнародної торгівлі, склала понад $250 млрд. Результати досліджень ICC доповнюють ці дані, розглядаючи і додаткові впливи, не відображені в доповіді OECD.

"Заповнюючи прогалини, залишені ОЕСD, ми змогли намалювати повнішу картину негативних економічних і соціальних наслідків контрафакції та піратства, – сказав Джеффрі Харді, координатор ініціативи Міжнародної торгової палати "Бізнес проти з контрафакції та піратства" (BASCAP). - Ці додаткові дані забезпечують владу повнішою інформацією про те, як контрафакція і піратство перешкоджають впровадженню інновацій, економічному зростанню і зайнятості. Це спонукатиме їх до боротьби зі злочинами в галузі інтелектулаьної власності та вжиття заходів проти контрафакції та піратства".

Економічно-соціальний вплив контрафактної та піратської продукції сягає $775 млрд щорічно, включаючи втрати від податкових надходжень, а також збільшення державних витрат на правоохоронні органи та охорону здоров'я. До 2015 року міжнародна торгівля підробками може зрости до $960 млрд, а внутрішнє виробництво і споживання становитиме від $370 до $570 млрд. Збитки від піратства в медіа-галузі та ІТ становитимуть в 2015 році $240 млрд.

На думку Володимира Щелкунова, президента Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, подібного дослідження потребує і Україна. Адже оцінки щодо реального стану піратства у країні, які зокрема слугують обґрунтуванням претензій з боку міжнародної спільноти, досить непевні.

"Доповідь показує, що у взаємопов'язаній економіці від торгівлі контрафакцією страждають як споживачі та бізнес, так і влада, – сказав представник консалтингової фірми "Frontier Economics", яка займалася підготовкою доповіді. - Досі оцінка контрафакції та піратства була поверхневою, тому виникла необхідність використовувати непрямі методи вимірювання".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через піратів до 2015 року світ втратить $1,7 трлн ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі