середа, 05 червня 2019 20:24

Через монопольне становище Нафтогаз завищує ціни на газ - експерт

Через монопольне становище Нафтогаз завищує ціни на газ - експерт
- У червні ринкова ціна у Європі за тисячу кубічних метрів газу має складати 8000 гривень, у липні - 7700. А не 8800, як "Нафтогаз" встановив для українців раніше. Уряд розробив нормативний документ, який не дасть можливості "Нафтогазу" зловживати своїм монопольним становищем, а вони - ненаситні монополісти. Ми повинні привести їх до тями, - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засідання Кабінету міністрів. Фото: Укрінформ

Нафтогаз є монополістом. Саме це пояснює високу ціну на газ. В умовах монополії вартість будь-якого продукту буде вищою від реальної. При тому, що якість гірша.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

"Це відбувається через відсутність здорової конкуренції на ринку. До того ж, український газ може коштувати дешевше, ніж у Європі. Маємо свій власний видобуток сировини. Його собівартість у кілька разів менше, ніж імпортований газ. Тож маємо нарощувати влавний видобуток. Також треба впроваджувати використання альтернативних джерел енергії. Це дозволить ще зменшити ціну для населення", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці отримали платіжки з "боргом" - в уряді пояснили, що робити

Ціна, яку Нафтогаз встановив на червень - 8800 гривень. Вона не є оптимальною, наголошує Андрій Новак.

"Монополіст може фактично придумувати будь-яку ціну, адже розуміє, що споживач не має альтернативи. Маємо демонополізувати енергетичний сектор в Україні. Цей процес повинен концентруватися на трьох основних напрямках: видобуток, переробка та постачання споживачам. На усіх цих стадіях має бути здорова конкуренція. Тобто треба, щоб у споживачів була можливість обирати компанію, яка буде задовольняти їх потреби у сировині", - додає економіст.

Уряд зобов'язав Нафтогаз знизити ціну на газ для населення до європейського рівня. Про це на засіданні Кабміну оголосив прем'єр-міністр 41-річний Володимир Гройсман.

Зараз ви читаєте новину «Через монопольне становище Нафтогаз завищує ціни на газ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі