пʼятниця, 30 січня 2009 09:15

Черевику, яким кинули в Буша, поставили пам"ятник (ФОТО)

В Іраку відкрито скульптура, що має увічнити черевики, якими у президента США Джорджа Буша кинув на нещодавній прес-конференції іракський журналіст Мунтадар Заіді.

Гігантський черевик встановлений в місті Тікріт - на батьківщині колишнього іракського диктатора Саддама Хусейна. Предмет чоловічого гардероба розташований на білому п"єдесталі, на який нанесено вірші, що прославляють вчинок Заіді. Висота скульптури становить близько трьох метрів.

Автор твору Лаіт Амарія наполягає, що його робота повинна стати "джерелом гордості для всіх іракців", і вона не є політичною. У четвер на церемонію відкриття скульптури в Тікріт зібралися близько 400 осіб. Черевик встановлено в саду будинку, де знаходиться благодійна організація, яка займається доглядом за дітьми, чиї батьки загинули під час конфлікту в Іраку. Голова організації Шаха Джубурі говорить, що зведення скульптури не підтримувала жодна політична організація.

Як повідомляв ForUm, в грудні минулого року під час прес-конференції приїхав в Ірак Дж.Буша Заіді підхопився зі стільця і один за іншим запустив обидва свої черевика в американського лідера, поруч з яким за трибуною стояв прем"єр-міністр Іраку Нурі Малікі.

Черевики не досягли мети, оскільки Дж.Буш пригнувся, а Заіді був негайно повалений на підлогу службою охорони і вийшов із залу. "Це тобі прощальний поцілунок, собако! - Кричав журналіст арабською під час кидків. - Це тобі від вдів, сиріт і всіх загиблих в Іраку". Зараз Заіді знаходиться у в"язниці, очікуючи суду за звинуваченням у "агресії по відношенню до глави іноземної держави". У випадку якщо суд визнає його провину, 28-річний журналіст, якого багато хто в арабському світі вважають героєм, може отримати строк від 5 до 15 років. Однак, на думку багатьох місцевих журналістів, Заіді може отримати мінімальне покарання.

Черевики, якими журналіст кинув у Дж.Буша, були знищені в ході слідства.
Зараз ви читаєте новину «Черевику, яким кинули в Буша, поставили пам"ятник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі