вівторок, 03 листопада 2009 11:17

Чехія визнала конституційним Лісабонський договір

Чехія визнала конституційним Лісабонський договір
Конституційний суд Чехії у вівторок, 3 листопада, визнав Лісабонський договір про реформування Євросоюзу таким, що відповідає конституції країни.

Таким чином, КС у ході проведеного в місті Брно засідання відхилив скаргу 19 депутатів верхньої палати парламенту Чехії - Сенату - щодо невідповідності Лісабонського договору конституції республіки, повідомляє агентство Reuters.

Нагадаємо, президент Чехії Вацлав Клаус відмовлявся підписувати документ до вердикту Конституційного суду, куди було подано скаргу групи сенаторів.

Чеський лідер висловив побоювання, що якщо Лісабонський договір буде прийнятий в Чехії без застережень, суди країни заповняться позовами, які стосуються прав на майно трьох мільйонів німців, виселених з Чехословаччини після закінчення Другої світової війни. У зв"язку з цим Клаус заявив, що Прага повинна мати гарантію, що Лісабонський договір не приведе до скасування Декретів Бенеша.

30 жовтня лідери країн Євросоюзу, які зібралися на дводенний саміт у Брюсселі, погодилися з вимогами Праги. Для Чехії будуть надані ті ж умови, що раніше для Великої Британії та Польщі.

Чехія є останньою країною Євросоюзу, яка не завершила процес ратифікації Лісабонського договору, підписаного лідерами країн ЄС у Португалії в грудні 2007 року, який передбачає ряд інституційних реформ Євросоюзу, включаючи введення постів президента і міністра закордонних справ ЄС, а також новий порядок формування Єврокомісії, який вступить в силу з 2014 року.

РИА "Новости"
Зараз ви читаєте новину «Чехія визнала конституційним Лісабонський договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі