вівторок, 20 листопада 2007 15:18

Чавес вперше заїхав у гості до Саркозі (ФОТО)

Президент Франції Ніколя Саркозі у вівторок прийняв в Парижі свого венесуельського колегу Уго Чавеса. Це перша зустріч президентів Венесуели і Франції.

Основною темою бесіди стануть посередницькі зусилля зі звільнення екс-кандидата в президенти Колумбії Інгрід Бетанкур, здійснювані з відома колумбійського уряду Уго Чавесом. Інгрід Бетанкур була викрадена колумбійськими лівими екстремістами в лютому 2002 року. Посередництво здійснюється на прохання Ніколя Саркозі, до якого неодноразово зверталися родичі викраденої, що жили у Франції.

Друга тема зустрічі Чавеса і Саркозі - іранська ядерна проблема. Напередодні Чавес зустрівся з своїм іранським колегою Махмудом Ахмденіжадом. Уго Чавес заявив, що "вірить в дипломатичне рішення" іранської проблеми. "Іран розвиває свою ядерну енергетику в мирних цілях, я в цьому упевнений. Венесуела також збирається розвивати мирну ядерну енергетику, як це вже роблять Бразилія і Аргентина".

Крім того, Чавес і Саркозі мають намір обговорити постачання венесуельської нафти до Франції. Чавес повідомив, що планує розробити угоду, якою буде передбачена можливість збільшення спільного з Францією добування нафти з 100 до 200 тис. баррелів на день. Нафтовидобуток ведеться на одному з блоків нафтоносного поясу Оріноко, запаси якого, за попередніми даними, складають близько 235 млрд баррелів важкої і надважкої нафти.

Після міжнародної сертифікації цих родовищ Венесуела може зайняти перше місце в світі з розвіданих, витягуваних запасах рідких вуглеводнів. За словами Чавеса, Венесуела готова розширити і протягом тривалого часу гарантувати постачання нафти до Франції і інших країн світу. "Саркозі повинен знати, що тільки Венесуела, Саудівська Аравія, Іран і Росія матимуть в своєму розпорядженні нафту, коли її запаси вичерпаються в інших країнах", - оголосив Чавес, повідомляють "Вести".

Зараз ви читаєте новину «Чавес вперше заїхав у гості до Саркозі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі