середа, 14 лютого 2018 01:35

"Був переконаним націоналістом" - колишній політв'язень помер від раку горла

"Був переконаним націоналістом" - колишній політв'язень помер від раку горла
Микола Слободян помер на 74-му році життя. Його поховали у рідному селі. Фото: Історична правда

У селі Росохач Чортківського району на Тернопільщині поховали колишнього політв'язня радянських таборів Миколу Слободяна. Помер від раку горла на 74-му році життя.

"Микола Васильович хворів останні п'ять років. Мав астму та проблеми з ногами. Торік у нього виявили рак горла", - розповів кореспонденту Gazeta.ua колишній депутат Тернопільської облради Володимир Мармус.

"Останнім часом з дому майже не виходив. Постійно відчував сильний біль. Жив на знеболювальних", - додав він.

Микола Слободян був членом підпільної патріотичної молодіжної організації, яка боролася за незалежність України. Брав участь у виготовленні та встановленні українських прапорів у Чорткові, розповсюджував листівки з патріотичними гаслами. 1973-го його арештували. Засудили до 3 років ув'язнення в таборах суворого режиму та 2 - заслання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Завжди старався бути самим собою" - помер відомий радянський актор

На волю вийшов достроково - 1978-го. Працював у колгоспі та на будівництві. Наприкінці 1980-их почав брати активну участь у русі за незалежність України. Був членом Координаційної ради Чортківського "Меморіалу" та Української Гельсінської Спілки. Миколу Слободяна реабілітували у квітні 1991 року.

Зараз ви читаєте новину «"Був переконаним націоналістом" - колишній політв'язень помер від раку горла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі