субота, 08 квітня 2023 14:16

"Будуть вжиті заходи": Лісовий відреагував на мовний скандал у податковому університеті

"Будуть вжиті заходи": Лісовий відреагував на мовний скандал у податковому університеті
Міністр освіти і науки Оксен Лісовий відреагував на скандал в податковому університеті. Фото: fakty.com.ua

Відмова викладачки Державного податкового університету в Ірпені читати лекції українською ‒ це пряме порушення чинного законодавства.

Щодо цього випадку будуть вжиті заходи. Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Однак, за його словами, питання не лише в порушенні законодавства.

"Поведінка цієї пані має вигляд… м'яко кажучи… невідповідний її ролі. Освітянська спільнота формує націю. Вона формує суспільство майбутнього. Саме тому щонайменше дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їх викладачі", ‒ зазначив Лісовий.

За його словами, надихає активність молоді, яка не толерує такої "ганебної пози (бо це не позиція, а саме поза) і не боїться погроз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кажуть, "я не понимаю": учасницю "Холостяка" в Одесі висміяли за мову

"З позиції міністра освіти скажу таке: не ми перетворили мову на інструмент політичних маніпуляцій. Не ми використовували її як привід для агресії. Ми лише захищаємо свій український простір і свою свободу. І людина (особливо людина в освіті!) повинна усвідомлювати свою роль і відповідальність у цій боротьбі", ‒ пише міністр.

Він наголосив, що людина є патріотом тієї країни, мовою якої вона розмовляє зі своїми дітьми.

"Я безмірно радію, коли чую, як російськомовні люди спілкуються з власними дітьми українською. Дякую всім тим російськомовним, які перейшли на українську, і закликаю: формуйте навколо своїх дітей українськомовне середовище - мультфільми, кіно, книги, коло спілкування, контент у мережі. Так чинять люди, які хочуть успіху для своїх дітей. Так чинять люди, які вірять у власну спроможність привести до успіху свою країну. Маніпуляції навколо мови - це ніщо інше, як лицемірство. І мені вкрай складно лишатися щодо цього байдужим", ‒ додав Лісовий.

Він також попросив педагогів припинити переходити на російську на перервах. У таких випадках, за словами міністра, викладачі демонструють своє скептичне, зневажливе ставлення до держави.

У Державному податковому університеті в Ірпені викладачка відмовилась вести лекцію українською мовою. Викладачку звати Любов Воробйова. Інцидент стався на занятті з філософії. Відеозапис з пари 4 квітня студенти опублікували у соцмережах.

Адміністрація навчального закладу відреагувала на інцидент, розпочала службове розслідування і тимчасово відсторонила викладачку від роботи.

Зараз ви читаєте новину «"Будуть вжиті заходи": Лісовий відреагував на мовний скандал у податковому університеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі