вівторок, 15 лютого 2011 11:11

Борошно в супермаркетах подорожчає на 40%

Борошно в супермаркетах подорожчає на 40%

Внаслідок подорожчання зерна та адміністративного стримування цін державою, борошно в роздрібній торгівлі може незабаром істотно додати в ціні.

Таку думку висловив начальник відділу з питань АПК ДП "Держзовнішінформ" Олександр Одосій.

З вересня 2010 року ціни на зерно, в тому числі на продовольчу пшеницю, істотно зросли. Однак на сьогоднішній день українським виробникам борошна не дають можливості підняти ціни на їх продукцію, заклавши вирослу собівартість виробництва в ціну готової продукції - уряд всіляко стримує зростання цін на продукти харчування, в тому числі - на борошно, вироблене із зерна.

На сьогодні мірошники практично припинили продавати фасоване борошно вищого сорту в роздріб, а обмежилися лише реалізацією борошна першого сорту хлібозаводам.

"Якщо вони будуть працювати собі у збиток, при виробництві борошна першого ґатунку, то вони будуть намагатися компенсувати за рахунок вищого сорту", - переконаний Одосій.

Таким чином, в супермаркетах незабаром може виникнути дефіцит борошна вищого класу, так як мірошники не стануть відпускати товар собі в збиток.

У той же час, виробники борошна сьогодні просто не можуть купити зерно у сільгоспвиробників, оскільки останні притримують товар, сподіваючись на ще більше підвищення цін.

"Зараз купити зерно по 2 тис. грн./тонна - неможливо - сільгоспвиробник не продає; сидить на своїх запасах і чекає ціни в 2400 грн./т.", - повідомляє Одосій.

За його словами, якщо сьогодні оптова ціна на борошно складає 2800-2900 грн./тонна при закупівельній ціні зерна на рівні близько 1500 грн./т, то при подорожчанні зерна на 1000 грн. за тонну, ціна борошна підвищиться практично вдвічі - з 3,5-4 грн./кг (вагова) в роздробі до мінімум 5 грн./кг. Тобто роздрібна ціна борошна, на думку експерта, може підвищитися як мінімум на 30-40%.

Разом з тим, скорочення виробництва зерна в світі в поточному сезоні, а також закінчення дії експортних квот на зерно або їх повне скасування в Україну можуть сприяти подальшому зростанню цін на злаки і, відповідно, - на борошно.

Крім того, повідомив експерт ДП "Держзовнішінформ", в деяких регіонах почав відчуватися дефіцит борошна через нестабільну роботу підприємств, що раніше входили до складу ДАК "Хліб України".

Як повідомлялось, уряд оголосив про збільшення квот на експорт зерна в лютому — до 6,9 млн т. За кордон додатково вивезуть 1 млн т пшениці й 1,7 млн т кукурудзи. Чиновники пояснюють це сприятливою ситуацією на світових ринках.

Ліга

Зараз ви читаєте новину «Борошно в супермаркетах подорожчає на 40%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі