середа, 13 червня 2007 18:18

Блер: журналісти - це дикі тварини

 
Прем"єр-министр Великобританії Тоні Блер піддав різкій критиці британських журналістів і висловився за введення "зовнішнього регулювання", яке б дозволило уникнути появи публікацій, що спотворюють дійсність заради сенсації.

За словами Блера, в умовах збільшеної конкуренції британські журналісти "полюють зграєю" за гарячим матеріалом і часто поводяться як "дикі тварини, що роздирають на шматки людей та їх репутацію".

Головним для журналістів, вважає Блер, став "ефект". Тільки він дозволяє бути відміченим і почутим, дає конкурентні переваги. "Звичайно, правдивість викладу теж має значення, але вона на другому місці після ефекту", додав британський прем"єр.
 
Прем"єр-міністр також звернув увагу на те, що британські ЗМІ змішують власне новини і свої коментарі до них, і подібна практика стала вже дуже розповсюдженою. "Коментарі до новини став важливіше за саму новину", відмітив Блер.
 
При цьому, відзначив Блер, інтерпретуючи слова того або іншого політика, ЗМІ намагаються пояснити не те, що вони означають, а то, що вони могли б означати і під яким кутом можна все це розглядати. В результаті журналісти витрачають енергію на обговорення і спростування різних версій, залишаючи фактично без уваги, до чого все це було сказано. "Коментар вельми важлива частина журналістської роботи, але думка і факт повинні бути чітко розділені", підсумував Блер.

В якості типового прикладу Тоні Блер привів британську The Independent, яка, всупереч своїй назві, активно практикує "журналізм точок зору, а не новин". Одночасно, за словами Блера, в країні існує очевидна потреба в серйозних збалансованих новинах, бажання отримувати неупереджену інформацію.
 
Виступ Блера викликав неоднозначну реакцію з боку британських редакторів і журналістів, пише The Independent.

Боб Сечвел, що очолює спілку редакторів, назвав ідеї Блера застарілими і невідповідними дійсності.

З свого боку головний редактор The Observer Роджер Елтон сприйняв виступ Блера позитивно, заявивши, що прем"єр "Попав в точку", проте разом з тим виразив свій подив за абсолютно недоречні, на його думку, нападки прем"єра на The Independent.

Нагадаємо, що 8 червня в Хайлігендамме перед зустріччю з президентом РФ Володимиром Путіном Тоні Блер вигнав всю пресу. www.korrespondent.net
Зараз ви читаєте новину «Блер: журналісти - це дикі тварини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі