середа, 21 лютого 2007 09:33

Блер хоче вивести війська з Іраку

Британський прем"єр Тоні Блер сьогодні може оголосити в Палаті общин парламенту Великої Британії про виведення частини британського військового контингенту з Іраку. Про це повідомив таблоїд The Sun.

За даними видання, вже найближчим часом додому зможуть повернутися півтори тисячі військовослужбовців з 7 тис., які перебувають на півдні Іраку, а до кінця 2007 року з Іраку буде виведено близько 3 тис. британських військових, якщо ситуація в країні дозволить це зробити.

Процес виведення британських військ відбуватиметься провести повільніше, ніж очікувалося. Місцеві спостерігачі і політологи в більшості сходилися на думці, що до 2008 року в Іраку не повинно залишитися жодного британського військового. Темп скорочення контингенту королівства може ще більше сповільнитися у разі різкого посилювання внутрішньої витуація в Іраку.

Білий дім поки що виступив з ухильною реакцією на повідомлення, що надходили з Лондона.

- Тоді як Великобританія тримає могутні сили на півдні Іраку, ми раді, що умови в Басрі покращали настільки, що вони (британці) можуть передати контроль іракцям, - йдеться у поширеній увечері у вівторок заяві офіційного представника Ради національної безпеки при президентові США Гордона Джондроє.

- США розділяють мету передати відповідальність силам безпеки Іраку і зменшити чисельність американських військ в Іраку, - додав він.

Очікуване в середу оголошення прем`єр-міністром Великобританії Тоні Блером графіка виведення британських військ з Іраку може бути ознакою розколу в альянсі між США і Великобританією, вважає відомий американський політолог, професор Гарвардського університету Девід Герген, який працював радником у чотирьох президентів США - Річарда Ніксона, Джеральда Форда, Рональда Рейгана і Білла Клінтона.

- Якщо ці повідомлення вірні, а вони, схоже, добре підкріплені, то звук, який ми чуємо, - це розколювання альянсу, - сказав Герген.

- Це означає, що Британія починає зараз йти своїм власним шляхом і це призведе до ще більшої ізоляції президента Буша, - додав політолог.

На його думку, заява Блера "збільшить в США тиск на президента Буша, щоб він швидше повернув додому американські війська", повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Блер хоче вивести війська з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі