понеділок, 11 лютого 2008 10:44

Більше 4 тисяч сінгапурців прийшли попрощатися з телезіркою-орангутангом

Справжня поминальна служба пройшла в неділю в сінгапурському зоопарку, де в п"ятницю у віці 48 років померла ровесниця незалежності цього 4-мільйонного міста-держави - орангутанг на ім"я А-менг.

Попрощатися із загальною улюбленкою прийшли більше чотирьох тисяч городян, які з дитинства звиклих кожний ранок бачити руду телезірку в компанії знаменитостей.

Гостями найпопулярнішої телепередачі "Сніданок з орангутангом", в якій чверть століття брала участь А-Менг, були принц Едінбурзький Філіп, поп-зірка Майкл Джексон і актриса Елізабет Тейлор. А попити чайку з "патріархом сінгапурського зоопарку" міг кожен відвідувач. Тепер ця традиція, що привертала до Сінгапуру туристів з усього світу, урвалася.

Старший син А-Менг, на ім"я Син-син, живе в зоопарку австралійського міста Перт. Всього ж А-Менг залишила четверо дітей і шестеро внуків.

Як повідомив у вечірніх новинах головний служитель зоопарку Алагаппасамі Челаях, усі 25 її родичів настільки переживають смерть "бабусі А-Менг", що третій день відмовляються від їжі. "Вони мовчать і не реагують навіть на дітей, які простягують їм фрукти", - розповів сивоволосий індус, який більше 40 років тому поселив 7-річну самку суматранського орангутанга (pongo pygmaeus abelii), що випадково дісталася одній сінгапурській сім"ї.

Представників цього виду людиноподібних мавп на волі залишилося всього біля 7,3 тис. Колись ареал їх проживання включав велику частину Південно-Східної Азії, але з часом значно скоротився через нещадне полювання і вирубування лісів.

Сьогодні орангутанги зустрічаються ще тільки на острові Борнео (Калімантан). Їх часто називають "найближчим родичем людини", але, як з"ясувалося, орангутанги дуже далекі від людей генетично.

Проте, практично всі фахівці сходяться в тому, що орангутанги - найрозумніші з приматів. "Дайте викрутку шимпанзе, і вона запустить нею в іншу мавпу; дайте її горилі - і та спробує "викрутити" що-небудь у себе самій. А дайте це знаряддя праці орангутангові, і вона скористається викруткою для того, щоб вибратися з клітки", - свідчать доглядачі зоопарку.ИТАР-ТАСС.
Зараз ви читаєте новину «Більше 4 тисяч сінгапурців прийшли попрощатися з телезіркою-орангутангом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі