середа, 15 березня 2006 20:39

Білоруси вигнали іноземних спостерігачів

Двоє спостерігачів із Швеції та шестеро з Данії, які приїхали на дострокові вибори президента Білорусії, повинні вибути з країни. Таке рішення прийняла білоруська влада. Шведів заарештували у місті Гродно. Перед тим вони побували на виборчій дільниці. Інших затримали у Мінську. Іноземці не приховували, що перебувають у Білорусі як неофіційні спостерігачі.

Крім того, сьогодні, 15 березня, білоруські прикордонники не пустили на територію своєї країни знімальну групу "5 каналу". Вони висадили журналіста Андрія Жигуліна і оператора Віталія Дорощенка із потяга Київ-Мінськ уночі без будь-яких пояснень.

Представники ЗМІ мали при собі необхідні документи від Міністерства закордонних справ Білорусі на професійну діяльність у країні під час виборів президента. Та білоруські вояки не звернули на це ніякої уваги.

- Близько першої години ночі на білоруському кордоні на станції Терьоха білоруські прикордонники під час перевірки документів забрали паспорт і акредитаційну картку працівника ЗМІ, видану МЗС Білорусі, в оператора "5 каналу" Віталія Дорощенка, - розповів Жигулін. - Аналогічну картку забрали і в мене.

За словами журналіста, їх тримали понад дві години, посилаючись на перевірку документів. У цей час прикордонники грали на комп"ютері.

- Пів на четверту ночі до нас прийшов черговий і наказав іти за ним до потяга Мінськ-Київ. На прохання надати будь-які офіційні пояснення, які, до речі, були обіцяні до цього, ми лише почули зухвале "без пояснень", - розповів Андрій Жигулін.

Зараз знімальна група "5 каналу" повертається до Києва.

12 березня у Мінську під час зйомок міліція затримала кореспондентку "5 каналу" Ганну Гороженко. Її звільнили після втручання українського посольства у Мінську.

Водночас українських телевізійників підтримав генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ейдан Вайт. Він назвав шокуючою образою демократії той факт, що режим Лукашенка намагається придушити голоси опозиції та маніпулює виборами у Білорусі на користь нинішнього президента.

Раніше білоруська влада не пустила до своєї країни деяких журналістів із Польщі та політиків із Грузії.

Учора в Білорусі розпочалося дострокове голосування. Президентські вибори відбудуться у неділю,19 березня.

За матеріалами Української правди, Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Білоруси вигнали іноземних спостерігачів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі