пʼятниця, 09 вересня 2011 18:09

Батько Івана Миколайчука не бачив жодного його фільму

 

Батько українського актора та режисера Івана Миколайчука не бачив з ним жодного фільму. Про це розповіла сестра актора Фрозина Грицюк.

"Він помер 1963-го. Іван саме знімався в Параджанова. Про батькову смерть сказав лише режисерові. Іван почав грати в кіно на другому курсі. Тоді Сергій Параджанов приїхав у Карпати знімати "Тіні забутих предків". Із ним був і вчитель Івана – Віктор Івченко. Він йому сказав: "Маю гарного хлопця на головну роль". Параджанов і слухати не хотів: "Та я вже затвердив актора". Щоб не ображати Івченка, додав: "Але ми подивимося". Проби робив Юрій Іллєнко. Одразу покликав Параджанова: "Сергіє Йосиповичу, верніться, це щось незвичайне". Затвердженого актора розрахували, а брата взяли на роль Івана Палійчука", - розказала Грицюк і повідала, що в юності Миколайчук був популярний серед дівчат.

"Іван мав успіх між дівками. У 16 років закохався в сусідську Марусю. Кожного вечора сидів із нею на лавці біля хати. Казав: "Як ми з Марусею поберемося, то будемо мати 10 дітей". Старші жінки говорили, що з них буде гарна пара. Потім Іван у Чернівцях учився, в село рідко приїздив. Маруся його не дочекалася, іншому віддалася, двох діток народила. Нині дуже хворіє, вже сама з ліжка не ладна піднятися. За три тижні до смерті Іван викликав мого сина Михайла до себе – розказати, що робити з його нарисами, записами. Коли з Києва прийшла телеграма, що Іван помер, я кинулася до сина: "Чому ж ти нічого не сказав?" Виявилося, що Іван йому наказав: "Будь мужчиною. Бабі й мамі – ані слова". Він завжди казав, що найперший має померти: "Ви всі живете своїм життям, а я – багатьма", - зазначила жінка. Вона доглядає музей-садибу на Батьківщині актора у селі Чортория Кіцманського району Чернівецької області. Музей облаштували 1991-го.

Прочитати про дитинство Миколайчука та про те, як він помер, можна у журналі "Країна" № 34 (87) за 9 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Батько Івана Миколайчука не бачив жодного його фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі