понеділок, 03 травня 2021 11:59

Багато офіцерів у відставці пам'ятають про присягу і кажуть "будемо захищати" - волонтер

Багато офіцерів у відставці пам'ятають про присягу і кажуть "будемо захищати" - волонтер
Михайло Макарук: "Приємно бачити військового, що йде у новій формі і в нормальних берцах". Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО, Gazeta.ua

В суспільстві все більшу популярність здобувають батальйони територіальної оборони, а не армія. Бойові воєначальники були скомпрометовані й змушені піти зі своїх посад. Але громадськість зберігає бойовий дух і готова, як у 2014-му, в разі нападу розгорнути оборону.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить волонтер, речник міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm Михайло Макарук.

"Нещодавно Хомчак (головнокомандувач Збройних сил. – Gazeta.ua) зробив заяву про непотрібність територіальної оборони, – розповідає він. – Якщо вище політичне керівництво неспроможне організувати захист – це роблять люди на місцях. В Івано-Франківській, Київській, Полтавській областях гуртуються і формують самооборону. Це ті самі добробати. У 2014 році вони були вимушеною мірою через розвал армії. 90% добробатів було у складі МВС. Аваков взяв на себе відповідальність і озброїв добровольців. Зараз люди знову хочуть вступати в територіальні батальйони, а не в армію. Це демонструє провал інформаційної роботи й реформування Збройних сил. Народний герой України, легенда оборони краматорського аеропорту, генерал Сергій Кривонос, людина з досвідом війни в Іраку, став непотрібним нашій армії. А тепер уявіть, що він очолить батальйон тероборони. Який буде рівень довіри до нього, і який – до Хомчака, що покриває своїх корупціонерів?

Не погоджуюся, коли мені кажуть, що нема кого поставити замість Хомчака. Є тямущі офіцери. Я дуже поважаю Віктора Муженка за те, що він у 2014 році взяв на себе всю відповідальність. Але на нього вилили бочку лайна, він відійшов. Я впевнений, що до нього підходили представники нової влади із пропозиціями, але він не погодився".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зараз дуже гарна нагода для вступу в НАТО. Але її можна легко змарнувати - експерт



Позитивним змінам в армії ми завдячуємо найперше громадським активістам, вважає волонтер.

"Приємно бачити військового, що йде у новій формі, у нормальних берцах, який нормально харчується. Ми живемо у вік інформаційних технологій. Якщо бійця годують лайном, він розкаже про це в Інтернеті. Після Майдану з'явився громадський контроль над Збройними силами. Чітко бачу, що нам потрібне реформування армії. І без підтримки західних партнерів ми цього не зробимо. Потрібні ППО, протикорабельні комплекси, системи радіоелектронного захисту, розвідувальні комплекси, боєприпаси. У нас немає бронебійних снарядів для танків. А їхнє створення – це важкий технологічний процес. Для цього потрібна політична воля".

Суспільство моральне готове до оборони, тож у разі загострення військових дій знайдеться кому захищати країну.

"Волонтерські об'єднання поновлюють діяльність. Ті самі територіальні батальйони й ветеранські товариства сказали – ми готові. Але є проблеми зі службою резервів – людина не можуть підписати контракти. Вони лежать по року-два. Хомчак не підписує накази. Багато офіцерів, що вийшли у відставку, пам'ятають про присягу на вірність народу України і кажуть "будемо захищати", – стверджує Михайло Макарук.

Повне інтерв'ю з Михайлом Макаруком читайте в журналі "Країна".

Київ просить Німеччину надати оборонне озброєння для захисту свого узбережжя на тлі зростання напруженості на кордоні з Росією. Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас негативно поставився до можливих поставок озброєнь українській стороні. Натомість міністерка оборони Аннеґрет Крамп-Карренбауер та голова комітету Бундестагу із закордонних справ Норберт Рьоттген заявили про готовність допомогти Україні.

Зараз ви читаєте новину «Багато офіцерів у відставці пам'ятають про присягу і кажуть "будемо захищати" - волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі