середа, 05 грудня 2007 17:17

Азовському морю через шахту загрожує радіаційне зараження

Господарювання на шахтах Донбасу призвело до загрози радіаційного зараження Азовського моря. Про це заявив головний інженер шахти "Юний Комунар" (Єнакієве, Донецька область) Костянтин Дікун.

За його словами, 16 вересня 1979 року на глибині 800 м в одному з вироблень шахти з метою зменшення аварійності на підприємстві був проведений ядерний вибух. Під землею утворилася 10-метрова куля з оплавленої породи, що затверділа. У середині вона була порожня, а товщина стінок досягала одного метру.

Тепер же у зв"язку із загрозою затоплення шахти, що потрібна для її закриття, радіонукліди із зараженої зони усередині кулі можуть потрапити в ґрунтові води, а звідти - в Азовське море.

"У ґрунтовій воді радіонуклідів немає, це чиста вода. Але якщо зону затопити, то ми спровокуємо забруднення ґрунтових вод радіонуклідами і таким чином перенесемо на сусідні підприємства, у водний басейн і звідти в Азовське море. Відбудеться його зараження", - пояснює Дікун.

Вихід з ситуації він бачить в так званій "сухій" ліквідації, тобто відкачуванні води і рекультивації місцевості.

Нагадаємо, що СРСР неодноразово застосовував ядерні вибухи для промислових цілей. Перший підземний ядерний вибух на українській території під назвою "Факел" відбувся 17 липня 1972 року біля села Хрестище Харківської області. Його завданням було засипати свердловину, з якої протягом року бив неконтрольований потік газу під тиском 400 атмосфер, повідомляє УРА-Информ.

Зараз ви читаєте новину «Азовському морю через шахту загрожує радіаційне зараження ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі