середа, 17 лютого 2016 19:56

Автор антипутінських плакатів отримав політичний притулок в Україні

Автор антипутінських плакатів отримав політичний притулок в Україні
фото: Тарас Подолян

16 лютого художник Антон Мирзін з російської Пермі отримав політичний притулок в Україні. На документ чекав 11 місяців.

"Офіційно мали б зробити це за півроку. Але у багатьох сферах державного устрою Україна залишилася у пострадянському просторі. Мої документи перекидали з однієї установи в іншу. Про хабар ніхто нічого не казав. Але сам факт такого тривалого розгляд є запрошенням до таких дій. Коли запросили на третю співбесіду, взяв з собою телевізійників та адвоката. Цей візит пришвидшив розгляд моєї справи", - розповів Антон Мирзін кореспонденту Gazeta.ua.

"Статус біженця не дали. З ним через три роки міг би претендувати на українське громадянство.Видали посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту. Цей документ видається на 5 років. Навіть після цього претендувати на громадянство не зможу", - додав він.

В Україну Антон втік у грудні 2014 року. Тоді у Києві його антипутінські та проукраїнські плакати показали на виставці у столичному Центрі сучасного мистецтва "М17".

"Наступного дня після виставки по російських каналах показали про мене негативний сюжет. Називали русофобом, обіцяли знайти і покарати. Тоді ж на мій телефон почали поступати дзвінки та смс з погрозами. За кілька годин отримав більше 300 повідомлень. Інтуїція підказала, що з Росії треба тікати. 7 грудня був вже у Києві", - поділився митець.

"За 4 дні проти мене порушили кримінальну справу за статтею "Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності". За неї передбачено покарання до 5 років позбавлення волі. Але в реальності ув'язнення по такій статті загрожувало смертю. У в'язниці зі мною запросто міг статися нещасний випадок", - додав він.

За словами Мирзіна, у Києві у нього жодного разу не виникало конфліктів через те, що він — росіянин.

"Через це лише інколи поливають брудом у соцмережах. Це роблять люди, які упереджено ставляться до всіх росіян", - сказав він.

"тут зрозумів, що в українців є своя думка. Вони готові відстоювати її навіть тоді, коли інші будуть проти цього. Росіяни ж нічого не стараються зрозуміти. Росія — це область масового несвідомості", - додав Антон Мирзін.

Зараз ви читаєте новину «Автор антипутінських плакатів отримав політичний притулок в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі