вівторок, 05 жовтня 2010 14:03

Австрійці навчилися переміщати будинки за допомогою надувної тарілки (ВІДЕО)

Австрійці навчилися переміщати будинки за допомогою надувної тарілки (ВІДЕО)

Австралійська авіабудівна компанія Skylifter запропонувала свіже рішення для перевезення вантажів повітрям, передає Compulenta.

Ця проблема донині вирішена лише частково. Автомобілі та залізниця є далеко не скрізь, і багато об'ємних та важких конструкцій доводиться транспортувати в розібраному вигляді. В авіації ще більш серйозні обмеження за формою та габаритам вантажів, не кажучи вже про необхідність будівництва злітно-посадкових смуг. Вертольоти мають більшу гнучкість, але теж недосконалі. Наприклад, "Мі-26" і Sikorsky S-64 Skycrane здатні підняти всього 20 і 9 тонн відповідно.

Австралійська новинка являє собою дирижабль із вантажопідйомністю 150 т, дальністю польоту 2 тис. км і середньою швидкістю 83 км/год. Таким чином, апарат здатний перевозити не тільки громіздке обладнання, але й цілі будинки (сільські лікарні, центри допомоги потерпілим при стихійних лихах) і навіть круїзні лайнери.

Особливість аеростата в його формі: не сфера й не сигара, а диск. Подібно самій звичайній повітряній кульці в цього дирижабля немає передньої чи задньої частин; йому однаково, куди дме вітер (безпроблемна доставка вантажів у вітряні райони). Крім того, оскільки він більш плоский, ніж сферичні колеги, апарат менш схильний поводитися як парус. Надувна "літаюча тарілка" має також чудові парашутні здатності.

Друга пропозиція Skylifter полягає в тому, щоб використовувати судновий крильчастий рушій замість повітряних гвинтів. Це приблизно те ж саме, що й гребне колесо, тільки з лопатями не плоскими, а у вигляді гідрокрил. Прискорення обертання пропелерів підсилює упор, а зміна кута лопатей змінює його напрямок, забезпечуючи одночасно і швидкість, і рульове керування.

Нарешті, далеко під аеростатом планується повісити контрольну гондолу, яка змістить центр ваги літального апарата вниз. Уся конструкція в результаті стане менш хиткою та краще керованою; додаткові стабілізатори, що марно навантажують дирижабль, будуть не потрібні.

Тестова радіокерована версія за назвою Betty уже побудована. Її аеростат має діаметр 3 м; підняти вона може лише трохи більше половини кілограма. Прототип обладнаний звичайними повітряними гвинтами. Є й точна зменшена копія майбутнього дирижабля  Vikki (18 м у діаметрі); у повітря її піднімати не збираються.

Зараз інженери працюють над 23-метровою безпілотною версією Nikki. Повноцінний 150-метровий пілотований апарат Lucy планується створити протягом трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Австрійці навчилися переміщати будинки за допомогою надувної тарілки (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі