середа, 29 грудня 2010 09:42

Астрономи побачили медузу, курча, палаючу зірку та хмару молекул (ФОТО)

Телескоп WISE передав на Землю фотографії кількох туманностей, що володіють дуже незвичайними обрисами. Орбітальная обсерваторія WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer - телескоп з ширококутною оптикою для вивчення Всесвіту в ІЧ-діапазоні), яку запустили в космос 14 грудня 2009 року, "бачить" космос в інфрачервоному діапазоні.

Відбита на одній з фотографій туманність Палаюча Зірка (Фото 1) віддалена від Землі на 1,5 тисячі світлових років і розташована у сузір'ї Візничого. У центрі туманності розташована зірка, яка належить до типу так званих зірок, які тікають. Вона утворилася в сузір'ї Оріона, проте була "вибита" звідти при зіткненні з бінарною зоряною системою, яке сталося близько 2,5 мільйона років тому.

На іншому знімку, переданому телескопом, зображена туманність Медуза (Фото 2). Вона є оболонкою великої зірки, яка завершила своє життя вибухом наднової від 5 до 10 тисяч років тому. Різні кольори на фотографії, оформленої в псевдокольорах, кодують різні діапазони інфрачервоного випромінювання.

Ще на одній фотографії представлено гігантську молекулярну хмару в сузір'ї Оріона, віддалену від Землі на 1,5 тисячі світлових років (Фото 3). Молекулярними хмарами називають хмари газу, заряджених частинок і пилу, в яких, завдяки їх щільності і розміру, можливе утворення молекул, переважно водню H2.

Четвертий знімок - це фотографія туманності IC 2944, або Курча, що біжить (Фото 4). Вона розташована в сузір'ї Центавра на відстані 5,8 тисячі світлових років від Землі. У туманності близько 8 мільйонів років тому сформувалося нове зоряне скупчення. Ці молоді (за космічними мірками) зірки "відповідальні" за появу кільцевої структури, яка розташована в центрі знімка. Кільце діаметром близько 77 світлових років є матерією, яку "здуло" зоряним вітром.

Протягом майже року з моменту запуску телескопа WISE він міг бачити об'єкти, майже не випускають тепла, так як його детектори охолоджувалися рідким воднем до температури 12 кельвінів (мінус 261,15 градуса Цельсія). У жовтні 2010 року, після того, як запас водню був вичерпаний, WISE почав "теплу" частина місії - зараз температура його детекторів становить 70 кельвінів (мінус 203,15 градуса Цельсія).

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Астрономи побачили медузу, курча, палаючу зірку та хмару молекул (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі