вівторок, 16 листопада 2010 09:30

Астрономи знайшли наймолодшу чорну діру (ФОТО)

Орбітальний рентгенівський телескоп "Чандра", можливо, виявив наймолодшу чорну діру зоряної маси.

Як повідомили вчені, що обробляли дані з телескопа на інтернет-конференції в НАСА, цьому космічному об'єкту всього лише 30 років.

Об'єкт є залишком від вибуху наднової SN 1979С в галактиці M100, віддаленої від Землі на 50 мільйонів світлових років. За твердженнями вчених, це може бути практично "новонароджена" чорна діра, яку "підживлюють" залишки наднової.

Це також перший випадок, коли відома точна дата народження чорної діри.

Цілком ймовірно, що тепер вчені зможуть виявити ціле покоління "чорних дір-немовлят", що перебувають на ранніх етапах свого життя. Це дозволить краще зрозуміти механізм їх виникнення і, зокрема, умови, необхідні для того, щоб зірка "переродилася" в чорну діру.

Проте виявлений об'єкт може виявитися не чорною дірою, а туманністю особливого типу, газоподібної туманністю з пульсаром. Найвідомішою туманністю такого типу є Крабоподібна туманність у сузір'ї Тельця. Тоді, за словами вчених, можна говорити про наймолодшою туманність такого типу.

Зірка-"предок" незвичайної чорної діри мала масу близько 20 сонячних. Сама наднової належить до досить рідкісного типу наднових II типу. Таких, за оцінками вчених, відомо всього близько 6%. При народженні чорної дірки від вибуху наднової цього типу не виникає гамма-спалахів - основного "сигналу", за яким астрономи знаходять діри.

За словами астрономів НАСА, поки у них недостатньо даних для того, щоб однозначно сказати, чим саме є незвичайний об'єкт. Проте версію з чорною дірою вважають вірогіднішою.

За матеріалами РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли наймолодшу чорну діру (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі