середа, 08 січня 2020 20:55

Ангели, трембітарі і колядники: у Львові пройшла "Хода звіздарів"
27

Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію
Фото: Валерій Шмаков
Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію
Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію
Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію
Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію

8 січня в рамках XV Різдвяного фестивалю "Спалах Різдвяної Звізди" центром Львова пройшла "Хода звіздарів".

Виготовляти звізди, долучатися до "Ходи звіздарів" стало міською традицією. Щороку нові зірки поповнюють зіркову колекцію. Зокрема, раніше тут можна було побачити звізди присвячені Євро-2012, Майдану та Героям Небесної сотні.

Головним символом цьогорічного фестивалю є Яворівська звізда.Створив її народний майстер Василь Яремин, якого урочисто посвятили у звіздарі на сцені біля центральної ялинки Львова.

Звізда – восьмипроменева, орнаментована розписом. У центрі звізди – шопка з Ісусом. Немовля лежить не у традиційних для іконографії яслах, а у яворівському возику. В композиції також присутній місяць, що символізує не тільки небесне світило, а й календарний місяць січень, на поверхні якого розташовані три тарілки зі зображенням атрибутів трьох основних празників різдвяного циклу: підсвічник – Різдво Христове, два хліби – празник Святого Василя та Маланки, глечик з водою – Водохреще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці ворожили на Різдво

Святкова колона сформувалась біля Храму Пресвятої Євхаристії і після благословення отця, пройшла до різдвяної шопки на пл. Ринок. Попереду колони ішли дівчата у костюмах ангелів. За ними – трембітарі, які час від часу зупинялися та грали. Також до ходи приєднався народний колектив із Польщі у традиційних святкових костюмах.

Біля Ратуші колядників зустрів та пригостив пампушками міський голова Львова Андрій Садовий.

"Христос Народився! Щиро вітаємо Ходу звіздарів, без якої насправді немає Різдва. Як ви знаєте, сьогодні сумний день, адже сьогодні розбився літак, загинули українці та люди з багатьох країн світу. В знак солідарності ми приспустили прапор на львівській Ратуші. Прошу всіх вас хвилиною мовчання вшанувати загиблих", — сказав Садовий.

"Ми всі знаємо, що коляда — це молитва до Господа Бога. Тому пропоную нам всім разом заколядувати", — додав він.

Після спільної коляди на Ринку, звіздарі пройшли центром міста до сцени біля ялинки. Там свої колядки виконали різні гурти зі Львова. На фестиваль приїхали гості з Запоріжжя, Маріуполя, Дублян, Соснівки, Мелітополя та інших міст України.

Пожежники Дніпропетровщини привітали українців незвичайною колядкою. Це зробили і для того, щоб нагадати про правила безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Ангели, трембітарі і колядники: у Львові пройшла "Хода звіздарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі