четвер, 30 липня 2020 10:00

Які церковні свята відзначатимуть українці в серпні

Які церковні свята відзначатимуть українці в серпні
Православні віряни в серпні відзначають кілька великих свят. Фото: radiotrek.rv.ua

Православні віряни в серпні 2020 року відзначають кілька великих свят. Зокрема, Медовий Спас, Преображення Господнє, Успіння Пресвятої Богородиці.

Детальніше про те, які церковні свята відзначають в останній місяць літа, пам'ять яких святих вшановують, а також у які дні варто дотримуватися посту, повідомив obozrevatel.com.

1 серпня – Набуття мощей преподобного Серафима, Саровського чудотворця

Серафим Саровський – великий подвижник Православної церкви і один з найшанованіших ченців в її історії.

2 серпня – День пророка Іллі

У цей день віряни вшановують пророка Іллю. У народі вважається, що Ілля має владу над дощами і посухою.

9 серпня – День пам'яті великомученика й цілителя Пантелеймона

Церква вшановує пам'ять великомученика й цілителя Пантелеймона. Він вважається покровителем усіх лікарів, медичних працівників, а також усіх хворих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Епіфаній пояснив суть свята Маковея

14 серпня Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього та Медовий Спас, або Маковея

Православні віряни цього дня вшановують пам'ять трьох святинь: Животворящого Хреста Господнього, образу Спасителя і ікони Володимирської Божої Матері.

19 серпня – Преображення Господнє (Яблучний Спас)

У цей день церква святкує Преображення Ісуса Христа, коли Він явився в Божественній величі і славі 3 найближчим учням під час їхньої молитви на горі.

28 серпня – Успіння Пресвятої Богородиці

Це свято присвячене пам'яті про смерть (успіння) Божої Матері. За переказами, цього дня апостоли, які проповідували в різних країнах, дивним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись і здійснити поховання Пресвятої Богородиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлібний Спас: традиції, заборони, прикмети

29 серпня – Третій Спас (Хлібний Спас, Горіховий Спас)

Цього дня віряни згадують перенесення Нерукотворного образу Спасителя. Хлібним і Горіховим Спасом свято в народі прозвали тому, що на цей час дозрівала ліщина, а також пекли хліб із зерна нового врожаю.

Церковні пости в серпні 2020 року

Багатоденний піст у серпні 2020 – Успенський. 14–27 серпня 2020 року. Це суворий піст, який починається зі святкування Медового Спаса і триває до світлого свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Одноденні пости – 5, 7, 9, 12 серпня.

Серпень розпочнеться помірно теплою погодою з короткочасними грозовими дощами. Так 2, 4, 14 серпня – литиме. Із 5 по 13 і 15–22 – сухо та спекотно. 24–25 серпня чекаємо на дощову погоду, кінець місяця буде сухий і теп­лий.

Зараз ви читаєте новину «Які церковні свята відзначатимуть українці в серпні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі