неділя, 25 листопада 2012 02:29

"Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз і не було", - священик
11

Фото: Фото: Євген Борісов

У центрі Львова біля пам'ятника Тарасові Шевченкові близько 700 людей вшанували жертв Голодомору.

В акції взяли участь 10 священників, міські та обласні чиновники й новообраний депутат верховної ради Степан Кубів.

Площу перед пам'ятником заставили лампадками у формі слова "пам'ятаємо" цифр "32-33" та великого хреста. Організатори роздавали людям чорні стрічки з написом "пам'ятаємо про Голодомор". Один чоловік тримав приспущений державний прапор з чорною стрічкою.

"Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз і дружбу з північним нашим сусідом не було, - сказав у мікрофон священик. – І дуже боляче бачити ці весільні автомобілі, які тут їздять, бо коли у одних скорбота, а у інших в цей час поруч свято – це не по християнськи".

"Та то не москалі винні, - вигукнула у натовпі жінка. – Москалям чарку випити, та й усе, а керували усім жиди: Косіор, Баліцький, Костишев – це ж усе жиди й вони усім керували. І той Яценюк теж жид, а "Свобода" з ним зв'язалася".
О 16:00 усі присутні пом'янули загиблих хвилиною мовчання. Потім запалили лампадки.

"Існує традиція, коли хтось вмирає запалювати свічку, щоб душа знайшла дорогу - сказав священик. – Тоді, у 33 так не робили. Людей хоронили без свічок й парастасу. Зараз багато цих душ блукають. Давайте запалимо зараз для них оці лампадки. Щоб вони змогли віднайти свій шлях".

"Я пережив той час, - розповів Степан Редько. – Їли тоді натерті жолуді, лободу, кропиву – на тому виживали. Люди вмирали прямо на дорозі, їх просто закопували, навіть таблички не ставили. Молоді не можуть цього зрозуміти, це треба пережити й відчути. Але дай Бог, щоб більше ніхто ніколи таке не відчував".

Зараз ви читаєте новину «"Якби всі пам'ятали про Голодомор, то розмов про Митний союз і не було", - священик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі