середа, 07 квітня 2021 12:11

Як збирати березовий сік - інструкція

Як збирати березовий сік - інструкція
Збирати сік з дерева можна не більше 10 років поспіль. Фото: pinterest.com

Березовий сік починають добувати з першим весняним потеплінням. Зазвичай, у середині березня та на початку квітня, коли середньодобова температура сягає +5...6°C. Процес завершується, коли листя на деревах розпускається.

Саме в цей період рослини використовують відкладені поживні речовини для росту та відновлення органів, суцвіть та плодів.

Ці речовини система водопостачання берези під силою кореневого тиску разом з ґрунтовою водою транспортує нагору - трубки з мертвих клітин під назвою ксилеми. Рідину збирають поціновувачі березового соку.

Ось кілька порад для збирання березового соку:

1. Оберіть березу: доросле дерево - понад 30 років з діаметром стовбура 30 см, для зручності - трохи нахилене.

2. Відміряйте 1,5 м від землі: на цій висоті сік найсмачніший. Зробіть отвір з північного боку глибиною 2-3 см спеціальним свердлом або ножем напрямком знизу вгору. Так березовий сік вільно стікатиме вниз.

3. В отвір вставте металевий "носик", яким стікатиме сік, та направте його в скляну банку або відро під деревом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як впливає березовий сік на здоров'я

4. Після завершення збору треба зняти "носик" та закрити отвір спеціальним корком, щоб рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, замажте її садовим варом.

За 1 день з великої берези можна взяти не більше 3 л соку. Збирати сік з дерева можна не більше 10 років поспіль.

Законодавство України регулює збір березового соку. Для цього слід отримати дозвіл у регіональних органах.

До складу березового соку входить багато важливих мікроелементів, таких як кальцій, залізо, глюкоза, дубильні речовини й органічні кислоти. Навесні ця речовина допомагає впоратися з авітамінозом, зміцнити імунітет. Сік корисний для шкіри та волосся. Він сприятливо впливає на роботу органів травлення, жовчного міхура, печінки.

Добування цієї рідини шкодить дереву, адже людина забирає всі поживні речовини рослини, які вона довго накопичувала. Не слід робити багато отворів, досить одного. Пошкодження стовбура відкриває ворота бактеріальним, вірусним та грибним інфекціям. У дослідженні беріз на Алясці виявили збудника інфекцій у кожному другому отворі, з якого точили сік.

Зараз ви читаєте новину «Як збирати березовий сік - інструкція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі