вівторок, 03 липня 2018 19:11

5 липня сотні шахтарів прийдуть до Верховної Ради

5 липня сотні шахтарів прийдуть до Верховної Ради
Повідомили про страйк шахтарів 5 липня під Верховною Радою. Фото: Vedom

У четвер, 5 липня, сотні шахтарів зберуться в Києві під Верховною Радою і Кабінетом міністрів на загальнонаціональний страйк, ініційований Незалежною профспілкою гірників і Профспілкою працівників вугільної промисловості України.

Свою участь в акції протесту з вимогою виплати заборгованості по заробітній платі вже підтвердили гірники ДП "Селидіввугілля", ДП "Волиньвугілля", ДП "Лисичанськвугілля" та інших об'єднань.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, відповідаючи на запитання ведучих про стихійні страйки на державних вугледобувних підприємствах.

"Я сьогодні з колегами профспілки був на зустрічі у міністра енергетики Ігоря Насалика, і ми бачимо безвідповідальну поведінку міністра. Два тижні тому він говорив нам, що домовився з президентом і законопроект №8362 буде проголосований, а він навіть на бюджетному комітеті не розглядався. Тепер він уже не так оптимістично говорить, що вже на 90% впевнений, що в четвер цей законопроект буде проголосований і він нібито з кимось домовився. А чи потрібен нам такий міністр, якщо він оточився "наглядаючими", а заборгованість по зарплаті перевищила 1 млрд гривень? ", - сказав Михайло Волинець, пояснюючи причини недовіри до Міненерговугілля з боку профспілок та шахтарських колективів.

На думку Волинця, саме бездіяльність міністерства в кризовій ситуації і невиконані обіцянки з боку міністра Ігоря Насалика підштовхнули шахтарів до того, що вони страйкують у регіонах і масово йдуть зі страйком на Київ.

Під Верховною Радою і Кабміном гірники вимагатимуть від влади погашення багатомісячної заборгованості по заробітній платі та збільшення інвестицій у вугільну галузь з боку держави.

"Ми будемо вимагати від депутатів ухвалення законопроекту №8363, поданого народним депутатом Михайлом Бондарем, який передбачає збільшення бюджетного фінансування вугільної галузі на 2,8 млрд гривень. Це дозволить в якійсь мірі до кінця року провести модернізацію шахт і забезпечити енергетичну безпеку країни, а також виплачувати зарплату шахтарям до кінця року", - повідомив глава шахтарської профспілки.

За словами Михайла Волинця, профспілки збирають ще більше шахтарів, ніж минулого разу, коли разом з афганцями і чорнобильцями гірники пішли на штурм Верховної Ради. Очікується, що 5 липня в Києві страйкуючі працівники державних шахт приєднаються до акції протесту залізничників.

Зараз ви читаєте новину «5 липня сотні шахтарів прийдуть до Верховної Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі