пʼятниця, 06 квітня 2007 14:51

111-річній чеченці видалили другу катаракту

111-річна мешканка Чечні успішно перенесла дві операції з видалення катаракти, проведені їй в краснодарській клініці. Як повідомили в Міжгалузевому науково-технічному комплексі "Мікрохірургія ока" ім. Академіка Федорова, другу операцію провели мешканці села Гойти Маріам Ясаєвій в краснодарському філіалі МНТК 5 квітня.

Операція з видалення катаракти на лівому оці пройшла в краснодарському відділенні МНТК 18 січня.

Не дивлячись на похилий вік, чеченська довгожителька не скаржилася на здоров"я до найостаннішого часу – за її словами, вона до цих пір без сторонньої допомоги справляється з домашнім господарством. Проте влітку минулого року жінка стала швидко втрачати зір. Діагностичне обстеження в МНТК виявило у неї катаракту, або помутніння кришталиків, обох очей.

Вже після першої операції жінка знову змогла дивитися телевізор.

Як розповіла журналістам 75-річна дочка пацієнтки, її вік вдалося відновити тільки завдяки архівним документам. Як з"ясувалося, жінка народилася в 1895 році. Вона рано залишилася сиротою, багато працювала – спочатку на шахті, а потім на фермі. Вийшовши заміж в 16 років, Маріам народила п"ятеро дітей. Її чоловік помер 10 років тому, доживши до 101 року. Зараз у Маріам Ясаєвої 20 внуків і 12 правнуків, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «111-річній чеченці видалили другу катаракту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі