пʼятниця, 26 квітня 2019 10:42

10 тис. випадків раку щитовидки — наслідки Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986-го стався вибух на Чорнобильській АЕС. Цьогоріч виповнюється 33 роки з дня аварії. Катастрофі надали сьомий рівень небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій, нарівні із аварією на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, що сталася 2011-го.

8 грудня 2016-го Генеральна Асамблея ООН резолюцією 71/125 проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу.

Що сталося?

Для чергового планово-попереджувального ремонту 25 квітня 1986-го була запланована зупинка четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. За добу до аварії потужність реактора знизили, була відключена і система аварійного охолодження реактора.

25 квітня о 1:23:38 було зафіксовано натискання кнопки максимальної аварійного захисту: після початку випробування реакція не стабілізувалася, а потужність реактора наростала. Аварійний захист уже не допомагав і ситуація вийшла з-під контролю. Прогриміли 2 вибухи з інтервалом у декілька секунд, реактор був повністю зруйнований. Будівля енергоблока і покрівля машинного залу частково обрушилися.

  Вид на Чорнобильську АЕС з боку четвертого реактора. Фото: Igor Kostin
Вид на Чорнобильську АЕС з боку четвертого реактора. Фото: Igor Kostin

Виникло понад 30 вогнищ пожежі: основні були пригнічені за годину, повністю ліквідували загоряння до п'ятої ранку 26 квітня. Пізніше пожежа великої інтенсивності виникла у центральному залі 4-го блоку. Гасили його з використанням вертолітної техніки до 10 травня.

Хто винен?

Спочатку відповідальність поклали на персонал і керівництво станції. Після повторного розгляду питання відповідальності 1991-го висновок дещо змінився. Катастрофа на ЧАЕС почалася через дії персоналу, але придбала катастрофічні масштаби через незадовільну конструкцію реактора.

Найбільш ймовірні причини аварії – помилки проекту і конструкції реактора.

Які наслідки трагедії?

Найбільшої шкоди після трагедії зазнала Білорусь. Країна отримала 70% радіаційного забруднення ЧАЕС. Також забруднення дісталося до Норвегії, Фінляндії, Швеції та Росії. Загалом понад 200 тис. кв. км отримали дозу радіації. Радіоактивні речовини поширювалися у вигляді аерозолів, які поступово осідали на землю.

7 млн людей в Україні, Росії та Білорусі виплачують компенсацію

Під радіоактивне випромінювання у результаті вибуху у Чорнобилі потрапили 1,9 млн осіб в Україні.

47,5 тис. жителів було евакуйовано з Прип'яті. Приблизно 7 млн людей в Україні, Росії та Білорусі виплачують компенсацію.

  Робота на території Чорнобильської атомної електростанції після аварії. Фото: IGOR KOSTIN
Робота на території Чорнобильської атомної електростанції після аварії. Фото: IGOR KOSTIN

Грінпіс і міжнародна організація "Лікарі проти ядерної війни" стверджують, що у результаті аварії лише серед ліквідаторів померли десятки тисяч людей. В Європі зафіксовано 10 тис. випадків вроджених патологій у новонароджених, 10 тис. випадків раку щитовидної залози й прогнозується ще 50 тисяч.

За даними організації "Союз Чорнобиль", із 600 тис. ліквідаторів 10% померло і 165 тисяч стали інвалідами.

Що відбувається в зоні відчудження?

Більшість місць у зоні відчуження відносно безпечні для людей, якщо перебувати на території обмежену кількість часу. Є місця, в яких знову почали селитися люди та обробляти там землю. Зараз у зоні відчуження проживають 140 осіб — так званих самопоселенців.

На території Чорнобильської АЕС процвітає туризм. Перші туристи з'явилися у середині 90-х

Також на території Чорнобильської АЕС процвітає туризм. Перші туристи з'явилися у середині 90-х. Після цього їхня кількість щорічно зростає. Маршрут відвідування узгоджується і затверджується заздалегідь, відхилятися від нього не дозволяється. На виїзді із зони всі туристи проходять дозиметричний контроль. Взуття, одяг та особисті речі, які контроль не пройшли, підлягають дезінфекції. Якщо рівень забруднення занадто високий, то їх вилучають.

  Чорнобиль сьогодні. Тут живуть та працюють люди. Фото: maxim-nm.livejournal.com
Чорнобиль сьогодні. Тут живуть та працюють люди. Фото: maxim-nm.livejournal.com

Сьогодні Прип'ять — занедбане місто, а Чорнобиль функціонує. У ньому живуть і працюють будівельники захисного саркофага. Там функціонує гуртожиток, продуктовий магазин та їдальня. Є хостел – для туристів і місцевих. Місто чисте. Вимоги радіаційної безпеки в ньому дотримуються суворо.

Чорнобильська катастрофа в масовій культурі

Про Чорнобиль зняли чимало фільмів, відеокліпів і написали пісень.

Фільм "Арка"

Стрічка розповідає історію хлопчика, який виріс у Прип'яті. Кадри кінохроніки, а також музика, написана спеціально для фільму, повністю зняті в Чорнобильській зоні.

Pink Floyd – Marooned

Британська рок-група Pink Floyd презентувала 2014-го кліп на композицію Marooned, знятий у місті-примарі Прип'яті. Його подивилися більше 24 млн разів.

ONUKA - 19 86

На початку 2016-го був випущений міні-альбом VIDLIK, тематика якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою та її впливом. У композиції "19 86" були використані записи переговорів диспетчерів пожежних частин у день аварії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль породив недовіру до влади — В'ятрович

Українські дипломати у Відні повели переговори з Міжнародним агентством із атомної енергії. Відтепер в усіх офіційних документах Агентства будуть використовуватися географічні назви Chornobyl і Kyiv замість російської транслітерації Chernobyl і Kiev.

Зараз ви читаєте новину «10 тис. випадків раку щитовидки — наслідки Чорнобильської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі