понеділок, 22 квітня 2024 14:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes

Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes
Втративши "Комуну" - тимчасово або назавжди - Чорноморський флот також втрачає надважливий потенціал. Фото: росЗМІ

Сили оборони 21 квітня вразили рятувальне судно російського флоту "Комуна" крилатою ракетою "Нептун".

Це був найстаріший діючий військовий корабель у світі, що виконує завдання на передовій лінії. Як пише Forbes, поки незрозуміло, наскільки серйозні пошкодження, але навіть помірна шкода може вивести судно з ладу на місяці або роки.

"Це особливо поганий день для флотилії підводних човнів Чорноморського флоту, яка розраховує на "Комуну" як життєво важливу підтримку", - зазначає видання.

Forbes нагадує, що російський флот втратив від українських ракет, крилатих ракет, безпілотних катерів і диверсій майже третину кораблів, зокрема крейсер, підводний човен, корабель постачання, кілька патрульних катерів, два ракетні корвети і щонайменше шість десантних кораблів.

Але найбільше шкоди російському флоту може завдати саме знищення "Комуни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорноморський флот РФ втратив близько третини своїх кораблів

"Втративши "Комуну" - тимчасово або назавжди - Чорноморський флот також втрачає надважливий потенціал", - зазначає видання.

Там пояснили, що за допомогою цього рятувального корабля з великим відкритим простором посередині, його команда може запускати й піднімати мініатюрні рятувальні підводні човни або піднімати з морського дна шматки затонулих суден.

Саме "Комуна" та її міні-підводний човен AS-28 після потоплення крейсера "Москва" допомогли витягти частини затонулого корабля і тіла екіпажу.

"Цей рятувальний і відновлювальний потенціал надає підводним силам Чорноморського флоту, чисельність яких скоротилася до чотирьох субмарин класу "Кіло" після того, як у вересні українська ракета підірвала п'ятий підводний човен у Севастополі, упевненість у тому, що вони можуть плавати й воювати у дедалі небезпечніших водах", - пише Forbes.

Без "Комуни" підводним човнам Чорноморського флоту, що залишилися, доведеться плавати без підтримки. І якщо один із підводних човнів зазнає аварії і опуститься на морське дно, у рятувальників, які звикли діяти з "Комуни", не буде можливості дістатися до тих, хто вижив, підсумовує видання.

Вранці 21 квітня у тимчасово окупованому Севастополі пролунали вибухи.

У Військово-морських силах (ВМС) ЗСУ підтвердили, що в Криму вдалося вразити корабель ЧФ РФ "Коммуна". Представник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук зазначив, що характер ушкоджень поки що верифікується, але "корабель виконувати завдання тепер не здатний".

Зараз ви читаєте новину «Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі