понеділок, 06 серпня 2018 18:16

У МЗС прокоментували "російський паспорт" Костенка та кримінал проти нього

У МЗС прокоментували "російський паспорт" Костенка та кримінал проти нього
МЗС України розповіло про громадянство Олександра Костенка. Фото: crimeahrg.org

Звільнений політв'язень Кремля Олександр Костенко в'їхав до України за українським паспортом.

Так прокоментував чутки про наявність у Костенка російського громадянства державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць.

"Я можу підтвердити офіційно, що Олександр Костенко є громадянином України, і це визнано також російськими органами. І в'їхав він на територію України за своїм українським паспортом", – наголосив Заяць.

Посадовець зазначив, що не знає, чи є в Костенка російський паспорт.

"Мені невідомо, чи є в нього російський паспорт, але адміністрацією пенітенціарного закладу йому було при звільненні повернуто його український паспорт… Якби росіяни не визнавали його українського паспорту, вони б, очевидно, не дозволили йому виїхати", – додав секретар МЗС.

Він також прокоментував те, що Костено раніше фігурував у кримінальній справі в Україні. Зазначив, що "міністерство не є правоохоронним органом".

"Справа, яка була раніше відкрита, чи вона продовжує розслідуватися, чи вона закрита мені та моїм колегам в міністерстві невідомо", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про стан звільненого з полону Кремля Олександра Костенка

Додав також, що МЗС "не дає правових оцінок, не є слідчим органом, не має навіть доступу до даних слідчих дій" і порадив звертатись із запитаннями до правоохоронців. Припустив, що Костенко не перебуває в розшуку, враховуючи, що російські прикордонники його не затримали.

"Нам невідомо, щоб Олександр перебував у розшуку. Я думаю, що якби особа перебувала в розшуку, очевидно, ми б отримали запити від правоохоронних органів", – пояснив співробітник МЗС.

3 серпня Олександра Костенка звільнили після закінчення терміну ув'язнення. Його затримали в Сімферополі в лютому 2015-го співробітники спецслужб Росії.

За версією російського слідства, 18 лютого 2014-го під час "масових заворушень" у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Був засуджений до 3,5 років позбавлення волі, після чого його вивезли із Криму до російської виправної колонії №5 у м. Кірово-Чепецьк. Свою провину не визнав.

Зараз ви читаєте новину «У МЗС прокоментували "російський паспорт" Костенка та кримінал проти нього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі