понеділок, 06 вересня 2021 09:02

У США відреагували на викрадення заступника голови Меджлісу

У США відреагували на викрадення заступника голови Меджлісу
США закликають РФ звільнити затриманих протягом вихідних кримських татар. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Сполучені Штати Америки закликали Росію негайно звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла й інших затриманих кримських татар.

США непохитно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, повідомляють на сайті держдепу.

"Штати рішуче засуджують затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу й 45 інших кримських татар російською окупаційною владою в Криму. Ми закликаємо РФ негайно звільнити їх", - ідеться в заяві.

23 серпня під час саміту "Кримська платформа" США підтвердили, що Крим - це Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знову, як 1937-го?": кримські татари прийшли під посольство РФ

3 вересня окупанти провели обшук у будинку кримського татарина Ельдара Одаманова в Сімферополі. Нібито через вибух у селі Перевальне в Криму. Силовики вилучили техніку й забрали чоловіка із собою. Його місцезнаходження невідоме.

4 вересня в Євпаторії затримали й відвезли в невідомому напрямку кримського татарина Шевкета Усеінова. Того ж дня до Джеляла також прийшли з обшуком у селі Первомайське Сімферопольського району Криму. Після обшуків його затримали й вивезли в невідомому напрямку. Прокуратура АР Крим відкрила кримінальне провадження.

Представництво президента України Володимира Зеленського в Криму затримання Джеляла пов'язало з участю в "Кримській платформі". МЗС України висловило протест у зв'язку з незаконними обшуками й затриманнями жителів Криму 3-4 вересня.

Зараз ви читаєте новину «У США відреагували на викрадення заступника голови Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі