середа, 27 грудня 2017 15:41

Суд над Януковичем: військовий розповів, як росіяни захоплювали об'єкти в Криму

Суд над Януковичем: військовий розповів, як росіяни захоплювали об'єкти в Криму
Росіяни захоплювали кримський аеропорт "Бельбек" ввечері 27 лютого. Фото: nymag.com

Російські військові проникли на територію військового аеропорту "Бельбек" у Севастополі, ввечері 27 лютого 2014 року.

Вони захопили військову частину Збройних сил України, яка там дислокувалась, передає "Укрінформ".

Про це свідчив в Оболонському районному суді Києва начальник продовольчої служби тилу Військово-морських сил ЗСУ полковник Олександр Кустанович. Він проходить по допиту як свідок у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді.

"27 лютого 2014 року о 21:30 – 22:00 надійшов дзвінок до командира нашої частини, що помічено рух невідомих військових осіб. Було встановлено, що по периметру аеродрому в цивільному секторі знаходилось 12 автомобілів військового призначення і 2 бронетранспортери. 28 лютого до цих машин підвозили харчування автотранспортом з російськими номерами", – розповів Кустанович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу загрожує небезпека - адвокат

У період окупації Росією Криму в лютому-березні 2014 році, він проходив службу в бригаді тактичної авіації ЗСУ поблизу аеропорту "Бельбек".

Він наголосив, що 28 лютого російські військові захопили аеропорт, а українська військова частина перебазувалась на територію військового містечка. За кілька днів російські військові провели штурм частини із застосуванням бойової техніки.

"Сам штурм військової частини відбувся на початку березня. Командир був із особовим складом. Після штурму і захоплення частини командира забрали на перемовини, але він так і не повернувся",– розповів Кустанович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія обдурювала українських військових в Криму

За його словами, українських військових під час блокування частини переконували покинути військову частину і перейти на бік російських збройних сил.

Згодом українська військова частина самостійно передислокувалася на материкову частину України, зазначив Кустанович.

"У нас була тільки стрілецька зброя. Не було ні травматичної зброї, ні шумових гранат. А навколо військового містечка знаходились по периметру багатоповерхівки, де жило цивільне населення. Тому будь-яке застосування стрілецької зброї могло мати непоправні наслідки для місцевого населення", – сказав він.

Кустанович повідомив, що на час штурму у військовому містечку перебувало близько 400 військовослужбовців, з боку штурмовиків – приблизно така ж кількість.

Адвокат екс-президента Віктора Януковича, якого обвинувачують у державній зраді, Віталій Сердюк під час допиту звинуватив командувача Військово-морськими силами України Ігоря Воронченка в анексії Криму. Віталій Сердюк кілька разів ставив запитання Воронченку, чому він, як командир військової частини на той час, не протидіяв агресії росіян.

Зараз ви читаєте новину «Суд над Януковичем: військовий розповів, як росіяни захоплювали об'єкти в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі