пʼятниця, 01 січня 2016 16:53

Путіну передали результати опитування щодо енергоконтракту України та Криму

Путіну передали результати опитування щодо енергоконтракту України та Криму
Фото: ipress.ua

Результати опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) про ставлення кримчан до контракту щодо постачання електроенергії з України передали президенту Росії Володимиру Путіну, сказав гендиректор ВЦВГД Валерій Федоров на прес-конференції, повідомляють РИА Новости.

Опитування показало, що 93,1% кримчан не погодилися на контракт з Києвом щодо постачання електроенергії з формулюванням про приналежність регіону України.

При цьому 94% респондентів сказали, що готові до незначних перебоїв в енергопостачанні протягом найближчих трьох-чотирьох місяців, якщо контракт з українською стороною на нинішніх умовах не буде підписаний.

Проти цього виступають лише 5,4% опитаних.

"Дані, звичайно, були передані президенту", - сказав Федоров.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак повідомив журналістам 31 грудня, що президент РФ Володимир Путін доручив провести соціологічне опитування населення в Криму та Севастополі. Жителям регіону необхідно було відповісти на два питання, перше: "чи підтримуєте ви чи ні висновок комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії в Крим і Севастополь, якщо в ньому буде вказано, що Крим і Севастополь є частиною України".

Новак нагадав, що саме таке формулювання хоче прописати в контракті Україна, і Росія з нею не згодна.

Друге питання: "чи готові ви до тимчасових труднощів, пов'язаних з незначними перебоями енергопостачання протягом найближчих трьох-чотирьох місяців".

Нагадаємо, Крим був повністю знеструмлений 22 листопада, коли через підрив опор вийшли з ладу всі чотири лінії електропередачі, що йдуть з України. На півострові був введений режим НС, почали застосовуватися графіки аварійних відключень електрики. Ситуація покращилася із запуском 2 грудня першої нитки енергомоста з Краснодарського краю, а введення 15 грудня другої нитки збільшив його потужність до 400 МВт. Ще дві нитки енергомоста сумарно такої ж потужності планується здати навесні, що дозволить зробити Крим незалежним від української електроенергії. Зараз енергодефіцит на півострові становить порядку 10%.

Зараз ви читаєте новину «Путіну передали результати опитування щодо енергоконтракту України та Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі