пʼятниця, 27 серпня 2021 15:52

Олівці за 46 грн - інфографіка цін на набір першокласника  в окупованому Криму

В окупованому Криму складніше зібрати дитину до школи – досить обмежені варіанти як одягу, так й канцелярії. КримSOS розповідає Gazeta.ua, що батьки там часто їздять скупитися в Росію. Саме тому для розрахунку мінімального шкільного набору вони взяли два популярних онлайн-магазини Україні та Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей Україна втратила від окупації Криму

Найменші ціни на одяг для дівчаток такі: в російському магазині – 2 532 грн, в українському – 825 грн. Сама дорога річ – взуття, вартість шкільної форми зі спідниці та жакету приблизно однакова – до 400 грн.Для хлопчиків обновки в російському магазині вийдуть у два рази дорожче – 4 372 грн. Половину вартості складає взуття – майже 3 тис. грн. В українському магазині мінімальний набір одягу для хлопчика обійдеться від тисячі грн.

Автор: КримSOS
  Кожному школяреві потрібен мінімум один набір «парадного одягу» - костюм, блузка, светр і класичні туфлі на зміну.
Кожному школяреві потрібен мінімум один набір «парадного одягу» - костюм, блузка, светр і класичні туфлі на зміну.
Другий обов'язковий пункт шопінгу до школи – канцелярія. У набір ми умовно додали 10 позицій: рюкзак та пенал, 10 зошитів, по 3 ручки та олівця, набір пензликів, фарб, олівців, альбом, щоденник. Мінімальна ціна за всі перераховані товари в російському магазині – 1149 грн, в українському – 469 грн. Найдешевший рюкзак в російському магазині – майже 600 грн, в українськом у два рази дешевше – від 300 грн. Найбільший розрив цін був на прості олівці з гумкою – російський на 44 грн. дорожчі.
Автор: КримSOS
  У наборі рахували 10 позицій: рюкзак і пенал, 10 зошитів, по 3 ручки й олівця, набір пензликів, фарб, олівців, альбом, щоденник.
У наборі рахували 10 позицій: рюкзак і пенал, 10 зошитів, по 3 ручки й олівця, набір пензликів, фарб, олівців, альбом, щоденник.
Загалом, мінімальна сума для батьків дівчаток буде – 3681 грн в російському магазині (10 210 руб.) та 1294 грн в українському. Хлопчикам треба більше грошей: 5 521 грн (15 314 руб) в російському інтернет-магазині та 1514 грн в українському.
"Набір першокласнику варто порівняти із середньою зарплатою в Україні та окупованому Криму. За офіційними даними, у травні 2021 року середня зарплата в Україні складала 13 499 грн, в окупованій АР Крим – 37 480 руб. Тобто, десь 10% середньої зарплати витрачають батьки на "набір першокласника" на материковій Україні, та десь 30% – кримчани", – зазначає Євгеній Ярошенко, аналітик КримSOS.
З 2014 році після окупації Криму РФ там діють економічні санкції Європейського Союзу. Там перестали працювати міжнародні платіжні системи VISA та MasterCard. Російські банки, пропонують свою альтернативу – їх картки VISA та MasterCard. Проте ними проблематично користуватися десь, окрім Криму.
Зараз ви читаєте новину «Олівці за 46 грн - інфографіка цін на набір першокласника  в окупованому Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі