середа, 25 серпня 2021 07:39

"Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча" - Кучма назвав причину війни на Донбасі

"Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча" - Кучма назвав причину війни на Донбасі
Те, що Росія зробила з Кримом, краще називати не анексією, а окупацією - Кучма. Фото: nv.ua

Другий президент України Леонід Кучма заявив, що Крим міг лишитися під контролем України, якби ми почали захищатися.

Також вважає, що термін "анексія" не є доречним стосовно півострову, передає "Українська правда".

"Я б назвав те, що Росія зробила з Кримом, є не анексією, а окупацією. Анексія - це ж нібито назавжди, це "відрізали і з'їли". А от окупація – це зовсім інше: це тимчасово і ми своє повернемо. Анексією можна лише обурюватися, але як уже доконаним фактом, а проти окупації треба боротися".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки триває окупація Криму

А от війну на Донбасі Кучма поясним протилежною тезою.

"Звучить як парадокс, але причини діаметрально протилежні: окупація Криму відбулася тому, що Україна не стала захищатися, а війна на Донбасі почалася тому, що ми нарешті почали відповідати окупанту, що перейшли до опору. Могли й не переходити, звичайно. Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча. І все було б мирно, і не було б війни, і України ніякої не було б. А була б одна велика Малоросія".

Росія планувала анексію Криму ще за часів Радянського Союзу. Через пасивність України змогла втілити план в життя. Проте якби українські військові зброєю стали на захист півострова, то вдалося не лише б захистити Крим, а й не пустити російських військових на Донбас.

Про причини окупації Криму та найбільші помилки України в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Зараз ви читаєте новину «"Могли скласти зброю та задкувати аж до Збруча" - Кучма назвав причину війни на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі