пʼятниця, 07 травня 2021 17:09

Кримського політв'язня Олексія Чирнія випустили з російської колонії

Кримського політв'язня Олексія Чирнія випустили з російської колонії
Чирній пробув в ув'язненні сім років. Фото: УП

У Росії відпустили на волю політв'язня Олексія Чирнія.

Він відбув сім років у колонії через незаконний вирок підконтрольного окупантам суду за начебто підготовку терактів, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram.

Чирнія незаконно утримували в колоніях суворого режиму в Магадані, Москві й Ростові-на-Дону.

7 травня його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15 у місті Батайську Ростовської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політв'язень Шумков розповів про тортури в РФ

"Під наглядом озброєної охорони його етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір'ю й батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму", - зазначила Денісова.

Зараз Чирній уже перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску "Мілове" Луганської області.

У ніч із 8 на 9 травня 2014-го в Криму російські силовики затримали викладача історії Олексія Чирнія. Його судили за звинуваченням в організації терактів на півострові разом із українським режисером Олегом Сенцовом, фотографом Геннадієм Афанасьєвим і анархістом Олександром Кольченком. Чирнія звинуватили в спробі підірвати пам'ятник Леніну й вічний вогонь у Сімферополі. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до семи років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Зараз ви читаєте новину «Кримського політв'язня Олексія Чирнія випустили з російської колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі